Геомагнитна буря унищожи сателита Galaxy-15

Геомагнитна буря извади от строя сателита Galaxy-15, който обслужваше медиите. Слънцето увеличава активността си и на повърхността му се появяват нови петна.

Тъй като активността на Слънцето се увеличава, последната геомагнитна буря, която обхвана Земята на 19 август, унищожи сателита Galaxy-15, управляван от международната сателитна компания Intelsat.

Сателитът излезе от строя поради екстремния космически климат, който вероятно е повредил електрониката на борда му, което го направи безполезен. Компанията обаче каза, че все още се опитва да си върне контрола над сателита.

Сателитът е оборудван с 24 транспондера в C-лента, които обслужват медийни клиенти, както и полезен товар с L-лента, който преди беше използван от Федералната авиационна администрация на САЩ за предаване на GPS информация към самолети.

В момента компанията е в процес на прехвърляне на своите клиенти към друг сателит.

Слънцето беше изключително активно миналата седмица, което доведе до 17 изхвърляния на коронална маса, както и 19 слънчеви изригвания и 11 слънчеви петна. На повърхността на Слънцето се наблюдава появата на няколко нови петна, включително AR3085, които само за два дни се увеличиха 10 пъти, тоест почти до размера на Земята.

Това не е първият път, когато космическото време унищожава сателити. По-рано тази година SpaceX загуби партида от 40 сателита Starlink поради внезапна промяна в космическото време. Сателитите вече бяха разположени в орбита на около 210 километра над Земята, но избухна геомагнитна буря и те станаха неизползваеми.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!