сб. апр. 27th, 2024

Щастливите хора ядат малко

Любовта и храната са тясно свързани…

Когато няма достатъчно любов, започвате да пълните тялото си с храна – тя се превръща в заместител…

Любовта и храната са тясно свързани. Когато някой те обича, не ядете много. Ако една жена е обичана, тя остава стройна, слаба и красива. Ако не я обичат, става дебела, грозна, напълнява; тя започва да яде твърде много. Или обратното.

Забелязали ли сте, че когато любим човек дойде в къщата ви, когато дойде приятел и вие сте толкова щастливи и изпълнени с любов, апетитът ви изчезва. Не искате да ядете – сякаш нещо по-фино от храната ви е изпълнило, нещо по-фино се е настанило във вас и празнотата е изчезнала. Заредени сте, чувствате се удовлетворени.

Нещастните хора ядат твърде много, щастливите хора не ядат много. Колкото по-щастлив е човек, толкова по-малко е привързан към храната, защото той има друга храна: любовта. Любовта е храна на по-високо ниво. Ако храната е храна за тялото, то любовта е храна за духа. И това се случва в живота ви.

Винаги, когато почувствате, че ви липсва любов, започвате да пълните тялото си с храна – тя се превръща в заместител. Когато хората се чувстват празни и нямат тръпката, която носи любовта, вълнението, което любовта носи, енергията, която любовта освобождава, те започват да пълнят телата си с храна. Те се връщат обратно към своето детско състояние; регресират.

Децата, на които е дадена достатъчно любов, никога не изпитват глад. Техният дух е доволен: когато висшето е достъпно, кой ще се тревожи за по-нисшето?

Не забравяйте, че всички религии са говорили за гладуване с причина. Докато не се отървете от манията по храната, молитвата няма да ви се получи. Следователно постът предоставя отлична възможност за молитва. Не ви казвам да станете пристрастени към гладуването. Не ви казвам да започнете да се измъчвате. Но ако сте пристрастени към храната, тогава лечението е гладуване. Ако сте яли твърде много, тогава трябва да въведете баланс. Като ядете твърде много, вие оставате твърде привързани към физическото … и не можете да полетите в небето. Прекалено сте обременени, малко гладуване ще ви е полезно.

По време на пост хората забелязват, че молитвата им става много лека, много проста; тя вече не е проблем. Защото когато не сте прекалено обременени с храна и тяло, духът е безтегловен, той може да лети: духът има криле…

Автор: Ошо

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post