ср. апр. 24th, 2024

Ако никой нищо не ви пита, никога не се намесвайте. Никога!

Колкото повече пъхаме носа си в живота на другите хора, толкова по-голям става той.

Всички знаем какво означава символиката на големия нос – лъжа. Лъжем себе си, че само нашата истина е единствената истина.

Лъжем себе си, решавайки проблемите на другите, въпреки че има достатъчно наши собствени. Колкото повече си пъхаме носа в проблемите на другите хора, толкова повече пренебрегваме собствените си.

Понякога се случва да забележим как нашата съседка, братовчедка, приятелка или някой друг прави нещо нередно от наша гледна точка и имаме желание да я поправим и да кажем как според нас трябва да се направи.

Случва ли ви се да видите и да знаете, че това няма да свърши добре и просто трябва да предупредите някого да не го прави и няма да се получи, че вече сте опитали?

Разказвате историята си и предупреждавате да не го прави и този човек ви се ядосва. Казва ви да не се месите и да не си пъхате носа, където не му е мястото. Имате най-добри намерения, но те се тълкуват погрешно.

Ето защо е важно да знаете с кого да споделяте съвети и с кого не.

Две важни правила:

Ако никой нищо не ви пита, никога не се намесвайте. Никога!
Само ако ви помолят за съвет, тогава можете. Но и не очаквайте да ви послушат. Очакването ще ви разочарова.

Правилата са лесни за запомняне, но малко по-трудни за прилагане, защото повечето от нас с опит в дадена област искат да помогнат на другите, за да не правят грешки. Обаче тези другите май го искат, защото мисля, че нямат достатъчно опит и просто имат желание да го правят както те си го мислят, а не ние.

Не трябва да се тревожим за това, защо повечето хора се учат от грешките си и само малцина мъдри хора се учат от грешките на другите. Същото е и с децата. Ако позволите на детето си да сгреши поне веднъж, то ще се научи по-бързо. Ако мислите, че като го предупреждавате и предпазвате от опит, ще се научи как да го прави правилно, грешите.

Опитахте и запомнихте завинаги, нали? Ето защо знаете толкова добре.

Колкото повече пъхаме носа си в живота на другите хора, толкова по-голям става носът ни. Всички знаем какво означава символиката на големия нос – лъжа. И така, някак си лъжем себе си, че само нашата истина е единствената правилна истина. Лъжем се, че само ние знаем по-добре. Лъжем себе си, решавайки проблемите на другите, въпреки че имаме достатъчно свои. Колкото повече си пъхаме носа в проблемите на другите хора, толкова повече пренебрегваме собствените си.

Нищо чудно да казваме, че първо чистим пред собствените си врати и едва след това пред вратите на другите. Когато наистина започнем да работим върху себе си и върху проблемите си, няма да имаме време да се занимаваме с проблемите на другите.

Затова тези, които не искат да гледат себе си и проблемите си, си пъхат носа в носа на някой друг.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post