сб. апр. 27th, 2024

Избягвайте всяка робска зависимост от другите: морална, финансова, физическа

Плюят  в душата ви, забиват нож в гърба ви, а вие все прощавате и прощавате…

Колко пъти можете да простите на любим човек?

Майка Тереза ​​казва: „Само любовта не е достатъчна за силен семеен съюз. Трябва да се научиш да прощаваш…“

Гледайки статистиката на разводите, явно ние не знаем как да прощаваме.

Или може би е за добро? Има неща, за които не можем да си затворим очите. И колкото по-бързо се разделят напълно неподходящи един за друг хора, толкова по-добре.

Но има и такива съюзи, от които не е толкова лесно да се измъкнем и да забравим връзката като лош сън. Майка и дъщеря, баща и син. Баби и дядовци и техните внуци. Сестри и братя. Кръвта вода не става, не можеш да отхвърлиш близките си. Трябва да изграждате взаимоотношения.

По телевизията показват сериал, в който героинята прощава всичко на най-малката си дъщеря. Тя деградира, държи се грубо с майка си. И тя прощава и прощава всичко. Публиката се чуди какво ще се случи? Но засега няма светлина.

Дъщерята казва: „Ако ми забраниш нещо, никога повече няма да ме видиш“.

Какво трябва да направи една майка в такъв случай?

Младежкият максимализъм може да се преживее.

Но дори в отношенията на възрастните не всичко е толкова гладко, колкото бихме искали. Сатирикът каза: „Мъдростта не винаги идва с възрастта. Понякога възрастта идва сама.“

55-годишната дъщеря на 83-годишната ми съседка е възпитана като царица и аристократка и каквото пораснало, пораснало. Не цени и не уважава майка си, вика й по всякакъв повод. След това и при двамата налягането скача така, че се налага да се вика линейка.

Тогава възрастната жена ме пита: защо ми причинява това?

И няма отговор, защото цял живот се е стремила да бъде добра майка. Нищо за себе си, най-доброто парче е за дъщерята. Не е разчитала на такава старост. Може би тя е отгледала чудовище. Или може би животът ни прави такива.

И така тя за пореден път пита: „Защо ми го причинява?”, а аз мълча и си мисля, че тя не става за нищо, а всички живеещи в тази къща имаме добър урок как да НЕ се държим. Колко отвратително изглежда подобно поведение отстрани.

Арабската мъдрост казва:

„Ще прощаваш на любимия човек, докато не го намразиш.“

Съвсем наскоро прочетох тази фраза и разбрах, че в безкрайната прошка няма изход, няма резултат под формата на връзка, полирана до идеално състояние. Има само мрак, задънена улица и смрад.

Плюят ти в душата и те удрят в гърба, а ти прощаваш и прощаваш.

Не правете така. Трябва да си тръгнете. Дори и от най-близките.

На 83 години това е трудно постижимо. Понякога е по-добре да живееш с такава дъщеря, отколкото съвсем сам. Но има и малък нюанс: тази баба прехвърли цялото имущество на дъщеря си, даде й юздите да контролира живота й в нейни ръце. И тя усеща пълната си безнаказаност.

Или може би недвижимите имоти нямат нищо общо с това. Всичко е въпрос на характер.

Но има само един извод: трябва да избягвате всяка поробваща зависимост от другите: морална, финансова, физическа.

Трябва да си оставите място за маневриране, в противен случай няма да ви остане нищо друго освен да простите на човека това, което не може да бъде простено …

Еконет

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post