чт. апр. 18th, 2024

Токсичните съдове: как тефлонът неумолимо ни трови

Наскоро Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува информация, че микроскопични частици от незалепващото покритие могат да се отделят и да влязат в организма ни с храната.

Преди това учените вече установиха тясна връзка между перфлуорооктановата киселина, която е необходима за производството на тефлон, и увеличения брой злокачествени новообразувания.

Тефлоновото покритие се използва широко в производството на кухненски прибори. Полимерът тефлон е синтезиран за първи път през четиридесетте години на миналия век и оттогава е много популярен. Но постепенно, в резултат на дългогодишни изследвания, учените установиха, че тефлоновото покритие може да причини сериозни увреждания на човешкия организъм.

Вредата от тефлона

Проведени са експерименти върху животни, инжектирани с някои компоненти на покритието. В лабораторни условия се оказва, че компонентите, включени в покритието:

провокират аномалии в развитието и поднормено тегло на новородени;
допринася за развитието на ракови тумори;
намалява естествения имунитет.

Проучванията са установили, че перфлуорооктановата киселина или PFOA присъства в организма на 95% от американците, следи от нея са открити при бременни жени. Производството на тефлон носи огромни печалби, но без да се вземе предвид това, производителите са предупредени, че трябва напълно да спрат производството на тази киселина.

Тефлонът носи милиарди долари приходи всяка година, затова въпреки протестите на потърпевшите, че тефлонът може да провокира раждането на бебета с малформации и физически аномалии, не се планира намаляване на производството.

Американец, роден с тежки дефекти в лицевите мускули, поиска обезщетение от концерна Du Pont, като се оправда с това, че майка му, докато е бременна, е работила в една от фабриките, където се използва тази киселина. Има много такива хора и компанията плаща огромни суми, които се изискват от тези, които са пострадали от токсичните и канцерогенни ефекти на тефлона. Но печалбата е толкова голяма, че лесно покрива всички разходи.

Перфлуорооктанова киселина (PFOA) провокира:

нарушение на естествения синтез на тестостерон при мъжете, репродуктивната функция страда и либидото намалява;
естрогенен дисбаланс при жените, развива се депресия, цикличен ПМС;
заболявания на сърцето и съдовата система;
появата на диабет;
възпрепятстване на нормалното функциониране на дихателната система.

Тефлоновите съдове за готвене ви позволяват да готвите без използване на масло или мазнина, те са евтини и много лесни за поддръжка. Производителите твърдят, че са абсолютно безопасни за здравето, ако се използват правилно. Но в същото време те признават, че незалепващото покритие може да причини сериозна вреда, ако:

загрявате съда над 230 C;
има драскотини по съдовете.

Дори малки, незабележими за окото, отцепващи се частици могат да навлязат в организма и, натрупвайки се, постепенно да го разрушат.

Изпраенията от незалепващите покрития носят голяма вреда на хората. Те се установяват в белите дробове, натрупват се по стени, мебели, килими и постепенно засягат и човека. Колкото по-често се използват тефлонови съдове, толкова по-бързо се разграждат, частиците му навлизат в тялото, а изпаренията – във въздуха, който дишаме.

За вредните и полезни съдове

Едва ли е възможно напълно да се отървете от тефлона в околните предмети от бита, но е възможно да изоставите тефлоновите съдове и да ги замените с по-безопасни. Описанието на материалите ще ви помогне да изберете безопасни съдове за готвене.

1. Емайл – всякакви ястия могат да се готвят в емайлирани съдове, това е безопасно. В тях се приготвят всякакви маринати и туршии, готви се и се съхранява храна. Недостатъкът е крехкостта. Не се препоръчват дори при леки повреди, тъй като се появява ръжда и вредни вещества навлизат в тялото.

2. Неръждаема стомана – такива съдове имат повишена устойчивост на окисление. Храната в него запазва полезните си свойства, без да губи витамини и вкус. В него можете не само да готвите, но и да съхранявате продукти за дълго време.

3. Керамика – керамичните съдове са безопасни за здравето, можете да готвите и печете в него, но не и на открит огън. Недостатъци – абсорбира вода, мазнини и миризми. Много крехък, не понася резки промени в температурата.

4. Чугун – доказан от много поколения безопасен, издръжлив и удобен съд за готвене. Яденето в него не загаря, задушава се от всички страни, придобива особено приятен вкус. Чугунените съдове са идеални за диетична храна. Недостатъкът е, че е много тежък.

5. Екологични съдове – правят се от бамбук, захарна тръстика, нишесте. Производителите твърдят, че той се разлага напълно след шест месеца и не вреди на околната среда. Използва се за готвене във фурна и съхранение на сготвена храна в хладилник.

6. Алуминий – в такива съдове не можете да готвите млечни или кисели храни, да задушавате или пържите храни. По-добре е да готвите в алуминиеви тигани възможно най-малко и изобщо не трябва да съхранявате храна в тях.

7. Пластмасата е много удобен съд. Но отделяните от нея вещества нанасят сериозна вреда на организма. В никакъв случай не трябва да се съхранява храна в тях.

8. Меламин – този съд съдържа формалдехид, който се отделя при нагряване и нараняване на повърхността. Това е силно токсично и канцерогенно вещество, което причинява сериозно дразнене на дихателните пътища и лигавиците.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post