сб. апр. 20th, 2024

Търпението е много опасно нещо!

Животът е по-ценен…

„Имай търпение. Замълчи. Направи каквото иска – защо да се карате?“ – всичко е вярно и правилно.

Наистина няма смисъл да спорим. Можем само да умрем, но няма нужда да се караме. Това е лошо – кавга. Но всяко приспособяване, както е писал мъдрият Фройд, е малка смърт.

Всеки път, когато трябва да изтърпите нещо, което противоречи на вашите вътрешни насоки и ценности, малка част от личността ви умира. Случва се малка психологическа смърт.

А формулата е проста: първо психологическа смърт, после социална, после биологична. Емоциите не изчезват никъде, те остават вътре и ни убиват. Въпреки че се усмихваме и говорим любезно с човек, чиито идеи, действия и реч са напълно противоположни на нашите.

Но вие трябва да стоите до подноса и салфетката, да се усмихвате раболепно и да кимате в очакване на бакшиш. Въпреки че бакшишът е съмнителен, това е просто липсата на кавга. И способността да останеш приятен човек в очите на неприятен човек. Обикновено няма друга полза. А печалбата е ужасна.

Всяка адаптация е малка смърт. Може би невроните на мозъка умират, може би част от душата изсъхва и умира, но това е опасно и вредно нещо да се адаптираш постоянно и да се усмихваш. И да застанеш в поза на лакей на масата, чакайки поръчката …

Дипломацията е друго. Това е науката как да се изграждат отношения на равна основа, като се извлича взаимна изгода и се поддържа мир. А адаптацията и търпението са опасни неща. Не е нужно да правим това, което те искат, ако ние не го искаме. И не е нужно да мълчим, ако трябва да отговорим.

Животът е по-ценен, нали знаете. И не можеш да си купиш здраве с бакшиш. И е необходимо да се адаптираме не към дребни тирани с напомпано самочувствие, а към живота. Да оцелеем, да живеем и да радваме другите с плодовете на своя труд.

Автор: Анна Кирянова

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post