чт. апр. 25th, 2024

Пълнолуние и самоубийства: учени от САЩ доказаха връзката

По време на пълнолуние суицидните склонности на хората се засилват. Сега това е научно доказано.

Отдавна се смята, че психичните проблеми се влошават в определени дни от месеца. Сега специалисти решиха да го докажат на практика.

Учени от Медицинския факултет на университета в Индиана провериха статистиката за последните четири години.

В резултат на това те установиха, че в седмицата, в която се пада пълнолунието, броят на самоубийствата се увеличава.

Ако говорим в контекста на годината, тогава пикът се пада през септември. Но най-популярното време от деня за разчистване на сметки с живота е 15-16 часа.

Учените обаче се интересуват не само от статистиката, но и от ритмите на биологичния часовник в човека, които го потвърждават.
Те се опитаха да разберат как продължителността на дневната светлина регулира тези часове и влияе върху активността и ритмите на бодърстване и сън.

Така че в седмицата на пълнолунието нощното осветление се увеличава. През есента с наближаването на зимата дните стават по-къси. Освен това следобед светлината също става по-малко.

Всички тези промени могат да засегнат уязвимите хора и да ги тласнат към самоубийство.

„Открихме, че някои от гените в нашия телесен часовник, които са в основата на регулирането на светлината и риска от самоубийство, също играят роля в депресията и алкохолизма“, коментират експерти.

Сега изследователите казват, че такива хора, особено в пълнолуние през септември и вечер, не трябва да се оставят сами. Освен това е по-добре да се поставят под наблюдение и дори да ги хоспитализират, за да се предотвратят трагедии.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post