Невероятно, но факт: Маймунски кланове водят истински военни действия

Учени наблюдават с очите си истинска война между маймунски кланове, която продължи 4 години

Събитията се случват между януари 1974 и 1978 г. в Танзания, национален парк Gombe Stream и приличат на истински военни операции, а не на местни сблъсъци на маймуни, хвърлящи камъни една върху друга. Разликата е само в мащаба на самите битки.

През 1974 г. зоологът Джейн Гудол открива, че една от общностите, които преди това са живели заедно, се е разделила на две подгрупи: Касакела и Кагама (зоолозите им дават тези имена), заселени съответно на север и юг. Кагама се състои от шест възрастни мъжки, три възрастни женски и едно бебе шипанзе. Групата Kаскела включва много повече членове: дванадесет възрастни женски, осем възрастни мъжки и едно бебе.

За начало на Войната на шимпанзетата се счита 7 януари 1974 г., когато група от шест възрастни мъжки Касакела нападат мъжкар на име Гоби от групата Кагама, който се храни на дърво.

Оттогава, в продължение на 4 години, настъпват жестоки сблъсъци повече от веднъж между двете воюващи фракции, в резултат на които всичките шест възрастни индивида Кагама са убити. Зоолозите многократно са се натъквали на обезобразени тела на шимпанзета на сцената на сблъсъците. След загубата на силната половина от групата, настъпват трудни времена за оцелелите женски от Кагама.

След известно време едно от шимпанзетата е убито, другите две са изчезнали (най-вероятно също убити), а последните три са бити и отведени насила в групата на Касакела. Единственият млад екземпляр от Кагама е бил убит или отвлечен по-рано. В резултат на това Касакела завладява бившата територия на Кагама.

Но Касакела не празнуват успеха дълго: завладявайки териториите на своя враг, те се доближат до друга общност от маймуни – Каланде, която се състои от няколко десетки индивида. Още първите сблъсъци по границите показват, че силите на двете общности са изключително неравни и членовете на Касакела, след няколко загубени битки и кланета срещу членове на своята общност, побързали да се оттеглят в старите си територии, отстъпвайки място на нова сила – Каланде.

Отначало никой от учените, с изключение на тези, които пряко наблюдават случващото се, не може да повярва, че шимпанзетата са способни на такава продължителна враждебност, приличаща толкова много на война между хората – същите кървави сблъсъци, същите отвличания в робство.

Но през годините много учени идват в националния парк Gombe Stream и виждат с очите си военните действия на двете общности.

One thought on “Невероятно, но факт: Маймунски кланове водят истински военни действия

  1. Да, не сме се развили толкова напред.

Comments are closed.