пн. апр. 29th, 2024

Вегетарианството – това болест ли е? Опасности и ползи

Нека видим какво е вегетарианството и защо хората го избират.

Вегетарианството е един от видовете хранене и начин на живот, при който човек отказва да яде месо (животни, птици, риба, морски дарове, желатин). Освен това той често отказва неща, които са произведени чрез убиване на животни (козина, кожа).

Разновидност на вегетарианството е веганството, което изключва всички животински продукти от диетата, включително млечни продукти, яйца и мед.

Друга разновидност е суровоядство, тоест отказ от топлинна обработка на продуктите.

Има категории мотиви, поради които хората стават вегетарианци.
Например почит към модата или желание да отслабнат. Най-често мотивацията е съмнителна и бързо преминава. Отслабването е трудно, но е възможно, ако действате разумно.

Вегетарианци могат да станат вярващи и сектанти. Например ведическото познание насърчава вегетарианството като път към просветление и пречистване на кармата.

Някой е направил своя избор в полза на вегетарианството от състрадание към животните.

Хората, които са запалени по здравословния начин на живот, искат да получат дълголетие и добро здраве чрез вегетарианството.
Болните спират да ядат животински продукти поради здравословни проблеми.

Освен това човек може да стигне до вегетарианството чрез „просветление“, тоест докато се развива духовно, на някакъв етап започва да разбира, че като яде месо, той допринася за убиването на животни.

По пътя вегетарианците срещат трудности. В началото на вегетарианската диета обещаната лекота и просветление не се получават, а здравословните проблеми често се обострят. Това често води до разочарование и връщане към стария хранителен режим.

Много хора бързо преминават към нова диета. От понеделник ставам вегетарианец. Това е опасно, защото сте привикнали лимфната си система към животински протеини. Тя ще изисква своето, до възможност за заболяване. Необходимо е постепенно да се премине към растителна диета. Трябва постепенно да замените това, от което искате да се откажете, с вегетариански аналози.

Противниците на вегетарианството и суровоядството смятат тези, които се придържат към такава диета, за психично болни. Нападат вегетарианци и суровоядци. Много „тревопасни животни“ или „зайци“, както ги наричат ​​пренебрежително любителите на скара и пържоли, за да избегнат нападки и подигравки, са принудени да крият диетата си. Месоядците твърдят, че трябва да ядете животински продукти, за да оцелеете, че хората са хищници по природа и животните, които се колят за месо, са резултат от естествен подбор.

В отговор „зайците“ разказват как можете да получите всички необходими витамини от зеленчуци и плодове. А кланиците се сравняват с нацистките лагери на смъртта.

„Месоядците“ цитират като пример за психичното заболяване на привържениците на растителната диета инцидент в испанския град Малага, където едно от местните семейства доведе децата си до болест, като им забрани да ядат месо, т.к. както и храни, които са били подложени на термична обработка. Родителите са изпратени в психиатрична болница, разделени от децата си.

В отговор „зайците“ дават примери за канибализъм в съвременното общество, когато „месоядците“ също биват изпращани в психиатрична болница или затвор.

„За“ и „против“ вегетарианството от позицията на „месояда“

От гледна точка на биологията-екология

В природата всички се ядат. Това са хранителни вериги. Случаите на унищожаване на хищници в природата доведоха до големи проблеми, тъй като хищникът е регулатор на популациите. Животните се отглеждат, за да бъдат убивани, тъй като ще умрат в дивата природа. Една крава трябва да роди, за да дава мляко. Биковете се кастрират за месо или се оставят за племето. Те живеят, защото ги отглеждаме за храна.

Медицинска гледна точка

Ползите от вегетарианството са съмнителни, вредата е очевидна. Най-вероятно вегетарианството и дори суровоядството е полезно в определени моменти за определени хора. Но при вегетарианството липсват част от хранителните елементи, която трябва да се заменят. Това трябва да се прави строго индивидуално. Лекарите съветват да се подходи към това разумно, и за това има диетология. Но веганите искат да станат светци и да преминат към ядене на прана.

От икономическа гледна точка

Търсенето диктува предлагането. Да предположим, че някой спре да яде месо – ще го продадат на друг. Ако цялото население на Земята премине към веганство, тогава животните, които се отглеждат за месо, ще бъдат унищожени, тъй като вече няма да бъдат полезни. Получава се парадокс, че и в двата случая животните ги очаква смърт. Те живеят, за да ги ядем. Може да се говори за жестокост, но това са само думи.

По отношение на историята
Има религиозни течения, които са характерни предимно за топъл климат, където има много растителност. Осигурява необходимите елементи. На юг е трудно да се съхранява месо и животните имат по-висока заболеваемост.

От гледна точка на философията

Във философията няма твърдения за световната хармония на веганството. Всички публикации за веган хармония са от края на 19-ти, началото на 20-ти век или съвременна преработка. По правило няма факти, потвърждаващи наличието на такива твърдения.

Философите са отхвърлили постулата, че вегетарианството води до просветление. Казват, че може да съпътства духовното израстване.
Ако човек твърди: „Аз съм духовен и свят, защото съм веган. Чрез това аз спасявам света“, ласкае Егото си с това изказване.

По отношение на морала

Веганите се смятат за високоморални хора, почти светци. Те говорят с патос за универсалната любов, хармонията, че са светли, за проявлението в тях на божествена любов към целия свят. Ако обаче бъдат правилно тролени в спор, тогава от тях понякога се излива много гняв и любовта им към целия свят изчезва. Може би фанатизмът и липсата на елементи, необходими за тялото, ги взривяват и това, което приемат за просветление, е тяхното ЕГО.

Накрая. Вегетарианството е личен избор на всеки човек. Опасно е да се предположи, че ако станеш вегетарианец, значи си станал светец или по някакъв начин си променил света. С това ще направите добро или зло, само за вашето здраве.

Нека се опитаме да отговорим на „месоядците“ от гледна точка на вегетарианството

От гледна точка на църквата

Постът е аскетична практика, която се състои в въздържане на тялото от храна от животински произход, сладострастие, а на душата от зли мисли, дела и думи. Броят на постните дни в годината е до 212. На практика всеки втори ден е постен ден в годината.

Има версия, че по-ранните хора не са имали практиката да ядат храна от животински произход. И „постите“ бяха организирани, за да приучат хората да ядат месо. Библията свидетелства за това: „Имаме нужда само от растителна храна, а всичко живо ни е дадено за служба и е създадено, за да се радваме ние и децата ни на всичко това.“ (Бит. 1:29)

Хората са престанали да изпълняват основните закони на природата. Яденето на месо се превърна в норма. Може би докато не е имало кланета, не е имало и войни.

От гледна точка на биологията, екологията, икономиката

Животновъдството води до замърсяване на почвата с химикали, уплътняване на почвата и ерозия. Много пасища са деградирали, главно поради добитъка.

Животновъдството е най-големият ползвател на земя. Площта на пасищата заема 26% от цялата земя без лед. Около една трета от цялата обработваема земя се използва за производство на фуражни култури.

„Белите дробове“ на планетата са горите и океаните. Фитопланктонът произвежда значителна част от кислорода, постъпващ в земната атмосфера.

Повече от 70% от площта на изсечената гора в долината на Амазонка се използва за пасища, а значителна част от останалата площ се използва за отглеждане на фуражни култури.

Животновъдството генерира голямо количество отпадъци. Те могат да съдържат бактерии (салмонела, стрептококи и др.), нитрати, сероводород, амоняк, метан, въглероден окис, цианид и тежки метали.

Всички тези отпадъци, първо, проникват в почвата, и второ, те се отмиват с дъждове в резервоари и реки, през които навлизат в океана, което има опустошителни последици за природата.

Животновъдството вреди на океана директно чрез оттичане от фермите и косвено чрез използването на азотно-фосфорни торове и пестициди в храните за животни, които също попадат в океана.

Излишъкът от азот и фосфор във водата – хранителни вещества за водораслите, причинява техния бърз растеж. Тези водорасли абсорбират кислород, което води до образуването на „мъртви зони“ – райони на океана с ниско съдържание на кислород, където рибите и други морски обитатели бързо умират.

Животновъдството изразходва, според експерти, повече от половината от използваното количество прясна вода. Водата се изразходва за отглеждане на култури, пиене, миене и други свързани процеси.

Според ООН животновъдството оказва голямо влияние върху климата на планетата, като представлява 18% от всички антропогенни емисии на парникови газове.

Вегетарианството представлява заплаха за мултинационалните компании. Парите им и съответно властта им са застрашени. Животновъдството, селското стопанство, индустрията и много други са обвързани с месото.

Ако хората спрат да ядат месо, тогава на планетата ще има изобилие от вода и храна.

По-голямата част от водата и зърнените храни се използват за храна на добитъка.

Затова тази част ще остане за изхранването на хората.
Ако се откажете от отглеждането на зърнени култури в полза на бобови растения и зеленчуци, тогава реколтата ще бъде няколко пъти по-голяма.

Ще бъде възможно да се изостави по-голямата част от производството на химикали и торове.

Зеленчуците и бобовите растения осигуряват всички вещества, от които човек се нуждае за здравословен живот.

След няколко години по-голямата част от индустрията ще изчезне.
Значително ще се намали производството на торове, лекарства и парфюми. Повечето лекари ще загубят работата си.

От медицинска гледна точка

На 26 октомври 2015 г. СЗО призна червените меса и колбасите за канцерогенни. Тя призна, че трябва да вземе предвид резултатите от многобройни изследвания за опасностите от месото и колбасите.
Колбасите, кренвиршите, саламите и пушеното свинско месо причиняват рак. Говеждото, телешкото, агнешкото и свинското месо причиняват рак. Няма значение дали това говеждо е пасло на село на баба ви, заобиколено от грижи и любов, или е родено и отгледано в кланица – НЯКОЙ е поставил тези продукти наравно с тютюна и плутония. Използването на 50 гр. преработено месо на ден увеличава риска от рак на червата с 18%.

Изказвания на известни хора за вегетарианството

Махатма Ганди:Според мен животът на едно агне е толкова ценен, колкото и животът на едно човешко същество… Твърдя, че колкото по-безпомощно е едно същество, толкова по-голямо право има то да получи защита срещу човешката жестокост. За величието на една нация и нейния морален прогрес може да се съди по начина, по който се отнася към животните.“

Леонардо да Винчи: „От ранна възраст избягвах месото и вярвам, че ще дойде време, когато хора като мен ще гледат на убийството на животно по начина, по който сега гледат на убийството на човек.“

Никола Тесла: „Мисля, че вегетарианството е достоен начин да се отървем от варварските навици. Растителните храни далеч превъзхождат месните по отношение на въздействието върху физическите и умствените способности. Избиването на животни е жестокост.“

Лев Толстой:Ако човек е сериозен и искрен в търсене на морал, тогава първото нещо, от което трябва да се отвърне, е яденето на месо … Вегетарианството се счита за критерий, по който може да се разпознае колко сериозно и истинско е желанието на човека за моралното съвършенство.”

В заключение: „Веган е човек, който е събрал смелостта да проследи веригата между месото в чинията и жестокостта, която идва с производството му. Веганът има сърце, което може да бъде състрадателно… и ум, който му помага да се откаже от егоизма и слепотата към насилието.”

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post