Истини и митове за стерилизирането на домашните любимци

Въпросът за стерилизацията на животни много често предизвиква разгорещен дебат между привържениците и противниците на тази процедура.

Нека да разгледаме основните аргументи против.
Котката/кучето ми не ходи никъде, защо да го стерилизирам?

Не можете да си представите колко хора, страдащи от раждането на нежелано потомство, са мислили същото. Котката може да скочи от прозореца или през вратата. Куче – да избяга по време на разходка. Ако домашният любимец няма стойност за разплод, не можете да сте сигурни, че ще приемете цялото му потомство. Че ще го оставите в добри, отговорни ръце. Вижте колко красиви, гальовни и интелигентни животни се оказват на улицата.
Това е опасно за здравето, животното може да умре и ще започнат здравословни проблеми.

Всъщност хормоналните лекарства са опасни. Проблемът се решава само временно, но рискът от тумори и възпаления се увеличава значително. Едно здраво животно ще преживее операцията добре.

Вашият домашен любимец няма да се сблъска със съдбата на дебело, безразлично животно. Стерилизацията не променя характера или притъпява ловните инстинкти! Да, кастрираното животно трябва да намали диетата си или приема на калории.

Но това важи и за всички животни, водещи заседнал начин на живот. Що се отнася до уролитиазата и вирусните инфекции, некастрираните животни не са имунизирани от тях.

Не можете да лишите животно от радостта на майчинството.

Уважаеми собственици! Моля, не приписвайте своите преживявания и емоции на животните!

Бременността и раждането могат да влошат съществуващата скрита патология на животното. Вашата котка или куче може да умре по време на раждане. Родословните и полупородистите животни често имат намален имунитет и вродени „родословни“ заболявания. Стерилизирайте животното ПРЕДИ първата топлина, тоест преди тялото да започне да изпитва влиянието на половите хормони и домашният любимец ще живее щастлив живот до вас.

„Основното предимство на стерилизацията е подобряването на качеството и продължителността на живота на кастрираното животно, тъй като се елиминират проблемите, свързани със сексуалната активност (агресия, скитане, маркиране на територия) и заболяванията на репродуктивната система. Ако животните са кастрирани преди пубертета, това също помага за предотвратяване на рак.“

Какви положителни промени очакват собственика на стерилизирано животно?

На първо място спокойствие. Вашият домашен любимец ще обърне повече внимание на комуникацията, игрите и например улавянето на мишки. Ще ви бъдат спестени писъци, белези и, най-важното, нежелано потомство.

Второ, здраве. Стерилизацията е профилактика на рак, тумори на млечната жлеза и простатит.

Трето, много важно за любящите и отговорни собственици е увеличаването на продължителността на живота. Без да имат полов акт и по този начин да избегнат различни опасни заболявания и наранявания, без да бъдат изложени на опасности по улиците на града, стерилизираните животни живеят няколко години по-дълго.

Стерилизацията е хуманна и адекватна мярка, а не ексцес или варварство.