пн. апр. 29th, 2024

„Потупванията работят като помпа“

Китайският майстор Му Ючун разказа за едно просто упражнение, което китайците правят всеки ден

„В Китай често можете да видите следната картина: баби и дядовци се отпускат в парка и се удрят по различни части на тялото – колене, шии, пляскат с ръце“, казва китайският майстор Му Ючун.

Това не е някакъв мистичен ритуал, а обикновено упражнение. Потупването се смята за здравословен навик сред китайците. Според Му Ючун в Китай бабите и дядовците правят поне 500 пляскания всяка сутрин. Каква е ползата от такова просто зареждане, ще разберем в тази статия.

Помпа за оздравяване на тялото

Му Ючун провежда обучителни семинари от почти 30 години за тези, които искат да разберат тайните на китайското дълголетие. Китайският майстор обръща голямо внимание на упражненията, които помагат за поддържане на здравето, удължаване на живота и подобряване на качеството му. Най-ефективното и просто упражнение е потупването на тялото.

Според Му Юйчун такива упражнения помагат не само да прочистите тялото си от токсини, но и да активирате функционирането на цялото тяло. Защото хранителните вещества и биологично активните вещества се изтеглят към мястото, където човек се пляска. Освен това върху човешкото тяло има енергийни точки и по време на зареждане работим върху тях.

Какво се случва по време на такова зареждане Му Ючун обяснява с пример.

– Представете си, че ми трябва вода. Отивам на морето, сядам на сухия пясък и започвам да го тупам. Ако удрям известно време дланта си по пясъка, рано или късно на повърхността му ще се появи вода. Как се появява водата? Плясканията ми работят като помпа. Когато пляскаме с ръце, това също е помпа. Когато плеснем коляното, помпата също работи.

Как да правите упражнения с потупвания?

Първото нещо, от което се нуждаете за упражнения, е ритъм, който ще ви помогне да се насладите на упражненията. Приятна, спокойна музика е подходяща за зареждане. Не трябва да има остри звуци, тъй като те могат да предизвикат тревога. Трябва да сте вътрешно спокойни и отпуснати. В крайна сметка нашите нерви са отговорни за хормоните. А когато звучи приятна музика, хормоните се чувстват добре, казва китайският майстор.

Правейки това упражнение, всеки човек намира своя собствен ритъм. Му Ючун казва, че няма значение от коя част на тялото започвате. Можете да се потупвате навсякъде, но коленете ви са много важни в това упражнение. Затова Му Ючун започва да се потупва по тях. По време на потупване възниква приятно усещане. Коляното сякаш се разширява.

„Аз съм мързелив човек и това упражнение е за мен“, казва китайският майстор. „Но когато почукам с една ръка, започвам да се отегчавам.“ Затова винаги правя потупване с двете ръце, не едновременно, а последователно, първо с едната, после с другата ръка.

Потупването не трябва да се прави твърде силно, енергията все пак ще тече. Дори леките потупвания активират оздравителните процеси в тялото ви.

За да бъде зареждането ефективно, е достатъчно да работите с няколко точки. Му Ючун препоръчва да не забравяте да потупате коленете, средата на долната част на крака и корема, цялата повърхност на краката, а също и да ударите длан в длан. Между другото, китайците вярват, че ако човек се почувства уморен, трябва само да плесне с ръце и умората ще изчезне. Това се обяснява просто. Дланите и стъпалата са свързани с цялото ни тяло. И когато пляскаме с ръце, масажираме цялото тяло.

Докато се зареждате, намерете, слушайте и следвайте своя ритъм. С течение на времето трябва да започнете да се чувствате така, сякаш включвате помпа в тялото си.

Ако дланите ви се уморят по време на процеса на зареждане, Му Ючун предлага да си направите кратка почивка. По време на тази почивка китайският майстор препоръчва да поставите дланите си една срещу друга и да ги разтриете. Това е като да си измиеш ръката без вода.

Като цяло Му Ючун препоръчва да правите 1000 потупвания на ден всеки ден. Първо правим упражнения 500 пъти. След това даваме почивка на дланите си и леко ги разтриваме. След това изпълняваме още 500 потупвания.

Между другото, в Китай те също така добавят утвърждения към това упражнение. При многократно повтаряне на определени твърдения емоционалният фон се подобрява и настъпват положителни промени в общото състояние на тялото. Му Ючун препоръчва използването на най-простите и кратки утвърждения. Например: „Здрав съм. Чувствам се добре. В добро настроение съм”.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post