пн. апр. 29th, 2024

Изследване: Червеното месо не представлява риск за здравето!

През последните години изследванията многократно отбелязват връзката между консумацията на червено месо и различни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.

Въпреки това, ново проучване от Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон оспорва тези твърдения, като подчертава ограниченията на предишни изследвания и предлага нова система за оценка на рисковете за здравето.

Един от основните проблеми с предишни изследвания на консумацията на червено месо е, че те до голяма степен са били наблюдателни по природа, което затруднява установяването на ясна причинно-следствена връзка. Тези проучвания често съдържат объркващи променливи, като например факта, че хората, които ядат месо, също могат да ядат по-малко зеленчуци или да имат други нездравословни поведения като пушене или липса на упражнения.

В допълнение, много от тези проучвания разчитат на собствени доклади за потреблението, които може да са ненадеждни.

В допълнение, размерите на ефекта в тези проучвания често са малки, което поставя под съмнение значимостта на констатациите.
Приблизителното увеличение на риска от рак с 15% наистина ли е причина за безпокойство?

За да се справят с тези недостатъци и да осигурят по-ясно разбиране на рисковете, свързани с консумацията на червено месо, IHME разработи рискова функция „тежест на доказване“. Този нов статистически метод позволява на изследователите да оценят публикуваните данни за конкретен риск за здравето и да изчислят едно число, което съответства на система за оценка от една до пет звезди.

Според тази система за оценка оценката от една звезда показва, че няма истинска връзка между консумацията на червено месо и здравето. Две звезди означават промяна във вероятността за изход от заболяването с 0-15%, три звезди – с 15-50%, четири звезди – с 50-85%, а пет звезди – с повече от 85%.

Прилагайки тази функция към десетилетия изследвания върху консумацията на червено месо, IHME откри слаби доказателства за връзка между консумацията на непреработено червено месо и колоректален рак, рак на гърдата, диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето.

Те също така не откриват доказателства за връзка между консумацията на непреработено червено месо и исхемичния или хеморагичен инсулт.

Д-р Стивън Новела, невролог от Йейлския университет и президент на Новоанглийското скептично общество, коментира констатациите от проучването, като каза: „Доказателствата за преки съдови или здравни рискове от редовната консумация на месо са много ниски, до такава степен, че има вероятно изобщо няма риск. Въпреки това, „Има повече доказателства за рисковете за здравето, свързани с яденето на твърде малко зеленчуци. Това е точно рискът от диета с високо съдържание на месо: калориите от месо изтласкват калориите от зеленчуци.“

Проучването на IHME оспорва общоприетото мнение за консумацията на червено месо и рисковете за здравето. Като предлагат нова система за точкуване, те имат за цел да помогнат на изследователите и обществеността да тълкуват често противоречиви и объркващи открития в здравеопазването.

Това проучване подчертава значението на разглеждането на ограниченията на предишни проучвания и възприемането на по-нюансиран подход за разбиране на ефектите от диетата върху здравето. Въпреки че червеното месо може да не е толкова вредно, колкото се смяташе досега, важно е да ядете балансирана храна, която включва достатъчно зеленчуци и други здравословни храни.

Източник: https://www.healthdata.org/research-analysis/library/health-effects-associated-consumption-unprocessed-red-meat-burden-proof

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post