Демоните, от които раждали монахините: мистични зачатия през Средновековието

През Средновековието проблемът с инкубите е толкова актуален, че папа Инокентий VIII издава специална була през 1484 г., насочена към защита срещу тези похотливи демони

Монахините били особено измъчвани от инкубите и стотици деца се родили от тях в женските манастири. Но не само отшелничките ставали жертви на инкуби – миряните също били обекти на тяхното внимание. Въпреки че общуването с тези неземни същества често се обяснява с отчаяние и нежелана бременност, някои случаи на сексуална интимност по време на сън, водещи до бременност, остават загадка.

Историята на Мари дьо Монделон, случила се през 1698 г., е един от най-известните случаи, включващи инкуби. Мария завежда дело в град Гренобъл с искане малкият й син да бъде признат за законен наследник. Детето обаче не можело да се роди от съпруга й, тъй като граф Джером Огюст дьо Монделон починал четири години преди раждането му.

Мария твърди, че детето е заченато от нейния съпруг, който й се явил насън. Искането й е отхвърлено от съда, но Мария обжалва този отказ пред парламента на Гренобъл. Акушерките потвърдили, че зачатията насън са възможни и са се случвали повече от веднъж.

Юристи представили древни документи, показващи раждането на деца на монахини в манастири в резултат на появата на мъже в сънищата. В крайна сметка парламентът се вслушал в молбите на Мери и признал нейния син за законен наследник.

Въпреки че историята за „зачеването насън“ може да изглежда любопитна, околните забелязват, че детето все повече прилича на покойния граф Джером. Той има не само външни прилики, но и жестове и навици, които не може да бъдат имитирани. Приятели на графа твърдят, че детето дори имало същия глас като починалия. Икономът и медицинската сестра на Джером пристигнали в Гренобъл и потвърдили, че младият мъж има образа на Жером дьо Монделон. Мистерията за произхода на сина на графинята остава неразгадана.

Интересно е да се отбележи, че в ранното средновековие инкубите са описвани като гадни, гърбави джуджета, а децата, родени от тях, са смятани за гърбави и грозни. По-късно обаче инкубите се явяват на жените като красиви мъже или познати, но мъртви съпрузи. Такива представи за демоните може да са резултат от еволюцията на вярванията и легендите.

Въпреки факта, че повечето случаи на зачеване от инкуби могат да бъдат обяснени като мит или измислица, те все още предизвикват интереса на учени и изследователи. Това явление отразява не само вярванията и възприятията от средновековната епоха, но и влиянието на социални и културни фактори върху възприемането на раждането и сексуалността.

Снимка: pixabay.com