пт. апр. 26th, 2024

Обама: Евтиният петрол свърши

By energetic юни 16, 2010

Нова енергийна политика обяви американският президент Барак Обама в реч от Овалния кабинет.

Екокатастрофата в Мексиканския залив е най-болезненото и най-категоричното напомняне досега, че е дошло времето да се използва чиста енергия, каза Обама. Днешното поколение имало задачата „да освободи иновативната сила на Америка и да поеме контрола над съдбата си“.

От седмици обвиняват Обама, че първо е подценил нефтения разлив в Мексиканския залив, а след това не е подходил към проблема достатъчно решително.

С първото си обръщение от Овалния кабинет президентът даде да се разбере, че не става въпрос само за няколко рибари от крайбрежието, а проблемът е от значение за цялата нация.

Предшествениците на Обама са се обръщали към американците от Овалния кабинет само когато бъдещето на страната е било на карта. От този стол Джон Кенеди прави изявление по време на Карибската криза. Джордж Буш от това място говори след атентатите на 11 септември. Затова Обама още в началото даде да се разбере защо е избрал да говори точно там.

„Това е най-тежката екологична катастрофа, с която Америка се е сблъсквала. Ще се борим с нея с всички необходими средства и толкова дълго, колкото е необходимо“.

Сметката за това Обама ще даде на ВР и ще се погрижи компанията да плати за щетите, които е причинила. На среща с шефовете на компанията в сряда президентът ще поиска създаването на фонд, от който ще бъдат покривани претенциите към ВР.

Освен работещите по отстраняването на последствията от изливането на нефт, пари трябва да получат рибарите и собствениците на ресторанти, които търпят загуби заради нефтения разлив. Контролът върху фонда според Обама не трябва да е на ВР, а на „независима трета страна“.

Обама се опита да убеди сънародниците си да видят в катастрофата знак, че е необходима промяна.

„Времената на евтиния и лесно достъпен петрол свършиха“, каза Обама.

Америка консумира 20 процента от произвеждания в света нефт, а разполага с 2 на сто от световните резерви. Това правело воденето на нова политика неизбежно.

Законите на Обама за опазване на климата и за насърчаване на производството на възобновяема енергия в момента са в безтегловно състояние, защото се отхвърлят както от политическите му противници, така и от индустрията.

„Естествено, такова пренастройване е свързано с разходи. Някои казват, че сега не можем да си ги позволим. Аз казвам, че не можем да си позволим досегашния начин на производство и използване на енергия“.

Затова нямало да приеме да не се прави нищо, но не обясни какво по-конкретно ще се прави.

„Дори когато не сме сигурни как изглежда бъдещето на Америка и не знаем точно как ще го постигнем, ясно е, че ще го направим“.

http://www.dnes.bg/

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post