сб. апр. 27th, 2024

Стивън Хокинг влезе по спешност в болница

hoking

Световноизвестният британски физик и космолог Стивън Хокинг бе приет в болница в Рим, съобщи Ройтерс,  позовавайки се на негов  представител.

В  четвъртък, 1 декември,  ученият се почувствал зле заради проблеми с дишането. В нощта на 2 декември, той е бил приет за  изследване в една от най-добрите местни клиники – Gemelli. Според източника,  здравословното състояние на Хокинг не е  сериозно, предполага се, че  втората нощ в болницата той е  оставен като  предпазна мярка. В събота, 3 декември , трябва да бъде изписан.

В столицата на Италия, ученият взе участие в конференция на Папската академия на науките. Там той се срещна с папа Франциск, и направи презентация за произхода на Вселената.

Стивън Хокинг изследва проблема за произхода на космологичната сингулярност – началното състояние на Вселената, след  която тя, според  теорията за Големия взрив, постоянно се разширява. Той е  известен също и като популяризатор на науката и автор на публикуваната в  10 милиона копия книга „Кратка история на времето.“

74-годишният изследовател има сериозно заболяване на нервната система. През 1963 г., когато той е на 22 години, лекарите му поставят диагноза амиотрофична латерална склероза, и заявяват, че му остава да живеe не повече от  три години. Но прогнозите не се сбъдват. Хокинг продължава да се занимава с наука,  два пъти се жени и има три деца.

Напълно парализиран, той води активен живот –  занимава се с научни изследвания, преподава. За комуникация той използва компютърен  синтезатор на реч, а при в пътувания   се придружава от  група санитари, в  която задължително влизат поне две медицински сестри.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post