пт. апр. 26th, 2024

Мъдростта Дзен: Само Вашите Мисли определят Вашата съдба – II

Вашите мисли определят вашата реалност.

Проблемът с идеализирането на позитивното мислене се заключва в опитите да се скрие негативизма. Но един положителен подход към концепцията за щастие сам по себе си не е достатъчен. Трябва да приемете всичките си емоции и да разберете как те влияят на вашето възприемане на реалността. Има разлика между нашето въображаемо състояние на нещата и това, което наистина се случва.

Домио Бърк казва: „За мен няма реалност, откъсната от разума. Не възприемам нещата, ако умът ми не участва в тях. Следователно, какъв е смисълът в съществуването на някаква „външна“ реалност, ако тя дори не може да бъде видяна? В известен смисъл реалността става такава, каквато я възприемаме. „

Казаното по-горе не говори за липсата на обективна реалност, а за това, че нашата реалност се намира някъде в пресечната точка на обективното (събитие) и субективното (ние).

Будистите имат доста интересна виждане за връзката между позитивното мислене и реалния свят. Те признават влиянието на позитивното мислене върху нашия субективен опит (да си отпуснат е много по-приятно от чувството на тъга). Ако съзнателно променим отношението си към реалността, тогава можем да и влияем.

Положителното мислене предполага не целенасочено подобряване на настроението, а отхвърляне на конфронтация с реалността (както позитивна, така и негативна).

Променяйте реалността си с позитивно мислене

Начинът, по който възприемаме света, се определя от това, което мислим за нея. И позитивното мислене много помага за това. Но това става възможно само ако приемате цялата реалност, а не само светлата й страна. Приемането на самите нас – това всички, така можем да изградим по-здрав живот.

Гръцкият философ Epictetus стига до този извод преди 2000 години. Тогава той казва: “Хората са обезпокоени, но не за нещата, а за принципите и понятията, които те сформират във връзка с тези неща. Следователно, когато ни пречат, когато сме обезпокоени, или когато скърбим, не е нужно да го приписваме на някой друг, а само на себе си, т.е. на нашите принципи. “

Да предположим, че на улицата в засича друг автомобил. Може би шофьорът й бърза и просто не ви е забелязал, но това може да свърши с катастрофа. Каква ще бъде реакцията ви? С Усещането за разстройство, безпокойството за сигурността ви нараства вътре във вас, вие искате отмъщение. Но вместо това, можете да се дистанцирате емоционално и да избегнете допълнителни действия. Представете си, че и вие засечете някого. Искате ли вашата „жертва“ да обезумее или бихте предпочели тя да остане спокойна и да ви прости грешката?

Като гледате себе си отстрани, вие избягвате поглъщането на негативизъм. Емпатията дава възможност да се разбере реалността, вместо да се реагира на нея.

Животът е пълен с възможности – не можете да контролирате бъдещето, но можете да избирате как да реагирате на случващото се.

Психологът Алберт Елис открива, че реакцията на човек върху дадено събитие се определя главно от виждането му за ситуацията, а не от това, което се е случило.

Той е бил сигурен, че хората не само се разстройват, но и допринасят сами за това състояние: „Твърде много хора не осъзнават, че щастието не зависи от външни събития или обстоятелства. По-скоро това е нашето възприемане на такива събития и сами за себе разрушават положителните емоции. „

Обвиненията не могат да помогнат, те само захранват негативизма. Епиктет е вярвал, че тези, които знаят това, няма да обвиняват себе си или другите за нищо. Да бъдеш отговорен за живота си означава да управляваш емоциите си.

Разумът е доста интересен и могъщ съюзник, защото такава осъзнатост ни помага да опознаем себе си по-добре.

Както каза Тит Нат Хан, приемането на собствените емоции е ключът към правилната практика на осъзнатост:

„Осъзнатият човек не само е спокоен и щастлив, но винаги е нащрек. Медитацията не е опит да се избяга от реалността, а нейното спокойно приемане. „

Един виетнамски монах и борец за мир вярвал, че много от нас имат погрешно разбиране за същността на щастието. Струва ни се, че винаги трябва да поддържаме позитивно настроение, но щастието е в присъствието – трябва да ценим това, което се случва тук и сега.

Смисълът на нашия живот ни дава яснота, така че във всяка ситуация трябва да запазваме самообладание. Това ще ни помогне да се придържаме към правилната посока и да постигнем съдбата си.

Вашата цел в живота трябва да определя вашите мисли, а не обратното.

Без значение колко са зле нещата ви, вашата цел в живота ви дава сили да продължите напред. Като контролирате съдбата си, вие контролирате мислите си.

Алберт Елис казва: „Най-добрите години от живота ви са тези, когато решавате проблемите си сами. Не обвинявате нито майка си, нито околните, нито президента. Осъзнавате, че контролирате собствената си съдба. „

Най-важната цел в живота е да бъдем полезни, а не щастливи. Щедрите хора, които наистина се опитват да помогнат на другите, имат много по-големи шансове да успеят. Щедростта не опустошава, а само пълни вашия портфейл.

Буда е казвал: „От една свещ можеш да запалиш хиляди други и от това животът на тази свещ няма да стане по-кратък. Щастието никога не става по-малко, когато го споделяте с ближния си.

Наличието  на позитивен подход към живота не означава, че трябва да сте закоравял оптимист. Трябва да се стремите да бъдете най-добрата версия на себе си. Както пише Изабел Пайет, нашата цел е да „направим всичко възможно при тези обстоятелствата и в настоящата ситуация“.

Животът ни винаги ще бъде пълен с позитивни и негативни моменти. Ние Можем да добавим към него още повече негативизъм и страдания или да го приемем такъв, какъвто е. Само на нас зависи какъв ще бъде – рай или ад.

Позитивното мислене не е магия. Приемането на цялата негова същност прави всеки човек по-самостоятелен. А осъзнаването на негативната му страна му дава търпение и му дава възможност да забележи доброто както в самия себе си, така и в хората около него.

Бъдете по-внимателни с мислите си, защото те стават ваша съдба. Следете съдбата си и мислите ви ще ви помогнат да стигнете при нея.

 Watch Your Thoughts for They Become Your Destiny

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

Често се срамувате заради другите? За съжаление Вие сте особен човек с уникална лична мисия…

„Испански срам“ – когато се срамувате заради друг. Какво означава това и защо се срамуваме заради другите? Някой се държи нагло, арогантно, отвратително; груб е към сервитьора, лъже без да…

© 2018  energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post