пт. апр. 19th, 2024

Учени от Харвард: Милиони хора трябва да спрат да приемат аспирин!

Милиони хора на средна възраст и възрастни хора по света използват аспирин ежедневно не само като най-простото и най-достъпно обезболяващо лекарство, но също така и за намаляване на вероятността от образуване на   съсиреци в кръвоносните съдове, понижавайки вискозитета на кръвта.

В последния случай лекарите предписват ежедневен прием на този препарат на хора, които вече са имали инфаркти или инсулти или са станали жертви на други сърдечни заболявания. Но едно ново изследване на учените показва, че аспирин  за профилактика на сърдечно-съдови заболявания също така приемат и огромен брой хора, които нямат сърдечни проблеми.

В своята работа учените от Медицинския център в Харвард Бет-Израел използват данни от национално  проучване за 2017 г. От проучването става ясно, че около 29 милиона души на възраст над 40 години приемат аспирин ежедневно, въпреки липсата на сърдечно-съдови заболявания.

Около 6,6 милиона от тях са си „предписали“ сами лекарството без първо да се консултират с лекар и никога не са получавали такава препоръка. Близо 10 милиона души на възраст над 70 години, които нямат сърдечни заболявания, също приемат аспирин ежедневно за превенция. Всички тези хора, казват авторите на изследването, са изложени на сериозен риск.

С какво е опасен аспиринът?

Учените правят заключенията си за опасностите от аспирина въз основа на множество обширни проучвания, проведени през последните години. Всички те показват, че приемането на аспирин като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания не е от особено голяма полза, но при това значително увеличава риска за човешкия живот.

Особено когато става въпрос за възрастни хора. Лекарството има редица сериозни странични ефекти, които елиминират всичките негови предимства.

Основният страничен ефект се заключава в това, че приемането на аспирин ежедневно може да увеличи риска от стомашно-чревно кървене, защото взаимодейства с тромбоцитите, клетки на кръвта, които обезпечават нейното съсирване.

Освен това, редовният прием на аспирин унищожава стомашно-чревната лигавица, увеличавайки риска от развитие на язва на дванадесетопръстника. Между другото, експерти от медицинския център Бет Израел отбелязват, че наличието на язвена болест при някои респонденти не е станала причина хората да откажат лекарството или поне да намалят дневната си доза.

Друго проучване показва, че приемането на ниски дози аспирин е свързано с повишен риск от вътречерепни кръвоизливи при здрави хора без сърдечно-съдови заболявания.

В друго изследване изследователите се опитали да получат отговор на въпроса: дали лекарството намалява риска от първи инфаркт или инсулт при здрави възрастни хора? Участниците били разделени на две групи. Хората от първата група приемали плацебо ежедневно (вещество без никакви лечебни свойства), а хората от втората група приемали по 100 mg аспирин.

В резултат на това, в групата с аспирина, показателят на смъртност и честотата на деменция бил по-висок, отколкото в групата с плацебо. Резултатите показват, че лекарството не само не може да удължи живота или да предотврати първия инфаркт, но, напротив, може да увеличи риска за пациентите в напреднала възраст.

„Много от хора са смутени от новата информация. Но ние се надяваме, че все повече и повече лекари ще говорят с пациентите си за употребата на аспирина, и повече пациенти ще го обсъждат с лекарите си“, казва д-р Колин О’Брайън от клиниката Бет Израел, които ръководи изследванията.

Кога може да се приема аспирин?

Резултатите от последните изследвания заставиха Американската асоциация по сърдечни заболявания и Американския колеж по кардиология да променят препоръките си за приемане на аспирин като профилактично средство за сърдечни заболявания.

Сега те отбелязват, че хората над 70 години, които нямат сърдечно заболяване (или по-млади, но са с повишен риск от кървене), трябва да избягват да приемат аспирин ежедневно за превенция.

В същото време в новите препоръки се казва, че в някои случаи все пак може да се приема аспирин. Става дума за хора на възраст от 40 до 70 години, които все още нямат сърдечно заболяване, но има доста висок риск от неговото развитие. Американски кардиолози казват, че в този случай човек може да приема от 75 до 100 мг аспирин на ден. Но във всеки случай – никакво самолечение. Приемането на лекарството, казват кардиолозите, е възможно само след консултация с вашия лекар.

Как да избегнем проблеми със сърцето?

Кардиолозите определят ​​най-ефективните начини за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания – здравословен начин на живот – правилно хранене и отказ от лоши навици.

Редовните упражнения, поддържането на здравословно тегло, избягването на тютюна и алкохола, както и диета, богата на зеленчуци и с ниско съдържание на захар и транс мазнини, ще имат много по-надежден ефект, значително намалявайки риска от сърдечни проблеми.

hi-news

 

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още един шедьовър на д-р Шишонин: Упражненията, които трябва да правите, ако ходите трудно!

Ползите от движението в борбата срещу хиподинамията, според д-р Шишонин, са огромни. Дори и след най-тежките операции, съвременните медицински школи се опитват да изправят пациента на крака възможно най-скоро и…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post