чт. апр. 25th, 2024

Ако в живота ви има много съвпадения сте на правилния път

Ако сте на правилния път, значи вие просто знаете за това. Пътят към бъдещето е осеян със съвпадения, а сърцето ви при това чувства удовлетворение. Вие сте изпълнени с ентусиазъм, защото всичките ви усилия най-накрая носят точно резултатите, към които се стремите.

В крайна сметка, когато мозъкът на човек е съсредоточен върху това, което той иска, нищо не се случва просто така. Всичко в   живота изисква човек да бъде решителен.

Със сигурност у всеки от нас е възникнало чувството, че някои събития в живота се случват по някакъв невероятен начин. Те дори могат да бъдат свързани помежду си. Във всеки случай, по някаква причина те винаги се вписват в нашите планове.

„Колкото повече човек планира, толкова повече случайности има в живота си“ –  * Фридрих Дюренмат.

Банално съвпадение?

Психиатърът от Университета на Вирджиния, Бернар Бейтман, публикува доста интересна книга, озаглавена „Обясняване на съвпадения“, където разказва, че от време на време съдбата ни се сформира от случайни събития.

Английският астроном от 18 век Едмънд Халей стига до невероятно заключение. Той внезапно разбрал, че според записите на предишни астрономи, човек може да проследи появата на определени комети в земната орбита. По това време астрономите наричат ​​кометите „прости съвпадения“, въпреки че в действителност те изобщо не са били съвпадения.

Халей се осмелил да предположи, че тези комети  са едно и също небесно тяло, появяващо се на орбитата на Земята на всеки 75 години. И се оказал прав. Ученият лично наблюдава как тази комета отново лети в небето на Бъдни вечер през 1758 г., което би трябвало да направи според изчисленията му.

Понякога няколко съвпадения могат да указват на нещо конкретно. От нас се изисква просто да забележим това нещо, бъдейки открити, уверени в себе си и целеустремени.

Ако сте на правилния път, тогава имате определена цел: подготовка за изпит, търсене на ресурси за проекта, търсене на стабилност в проблемни взаимоотношения или решаване на всякакви други проблеми … Всички тези неща изискват човек да предприеме конкретни действия, насочени към постигане на една цел.

На различни етапи от живота си всички ние трябва да следим как се изпълнява нашият план. Всеки се стреми към щастие и стабилност. Това е част от общия процес на самореализация и необходимо условие за личностно израстване. Следователно съвпадението е онзи аспект от нашия живот, който просто не може да бъде пренебрегнат.

Случайности, разум и личностен растеж

Когнитивният психолог д-р Джошуа Тененбаум от Масачузетския технологичен институт (MIT) казва, че въпреки че тези събития понякога са напълно лишени от всякаква логика и са обикновени случайности, понякога те са просто необходими.

Д-р Тененбаум твърди, че случайността и съвпадението допринасят за сформирането на заключения. Всъщност човешкият мозък е програмиран да забелязва всички аномални и случайни стимули. За да разбере тези нови неща и да усвои новия материал, той се опитва да създаде асоциации.

Статистикът от университета в Кеймбридж Дейвид Шпигелтер изучава явлението случайност от години. Според професора можем да ги разберем само чрез задълбочен статистически анализ, а най-поразителните съвпадения винаги са свързани с нашите социални отношения.

Като пример може да се нарече случаят, когато често срещаме човек на напълно различни места и тогава той става наш партньор. Друг пример – запознаваме се с някой, който случайно предлага някакъв нов проект и в крайна сметка участваме в него точно в онзи период от живота ни, когато толкова се нуждаем от промени. Или чувстваме, че вървим напред в реализацията на собствения си проект, благодарение на връзки с други хора, които преследват същите цели.

От друга страна, друг интересен аспект от изследванията на проф. Шпигелтер е заключението, че има слаба връзка между желанието за нещо и очакването това събитие да се случи. Тоест, като правим конкретни стъпки и се вкарваме в определени ситуации, ние сами създаваме такива случайности и съвпадения.

А ако само гледаме, нищо няма да се случи.

Когато сте на правилния път, вие знаете …

Както видяхме по-горе, съвпаденията са резултат от случайни събития и от този импулс, който създаваме с физическото и психологическото си поведение.

Намирайки се на правилния път, събитията, появата на които самите вие провокирате, и случайните събития, се преплитат. Пример за това са учени и изследователи. Увлечени в ежедневните си анализи и експерименти, те често използват обикновени и добре известни факти, които има позволяват да направят невероятни открития.

Да се каже, че сте на правилния път, е възможно и когато умът ви е открит за всичко, което се случва около вас. Щом станете съзнателни и мозъкът започне да търси възможности да научи нещо ново, ще можете да забележите реални житейски съвпадения. А те извеждат хората там, където искат да бъдат.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид е негативното съвпадение. Два поразителни примера: болест по време на важно събитие и технически проблеми по време на представянето на проект. Въпреки ужаса от тези инциденти, трябва да помним, че това е абсолютно нормално, защото от време на време се случват лоши неща в живота на човек.

Съвпадението може да бъде позитивно, негативно и неутрално. Единственото важно нещо е как ще се отнесем към това събитие. Нашият подход, реакция, умствен фокус и поведение след подобен инцидент са това, което наистина определя съдбата ни.

Алберт Айнщайн казва, че сам по себе си животът вече е невероятна случайност. Способността да се живее щастливо обаче изисква огромна сила на волята и възприемчивост. Трябва да вземем това предвид при сформирането на собствения ни светоглед. Не пренебрегвайте всички тези възможности, които ни заобикалят всеки ден.

cluber

* Фридрих Дюренмат (Friedrich Dürrenmatt) е швейцарски драматург, белетрист, поет и есеист, а също и художник.

Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург, който с моралистичен патос дири своята нравствена позиция отвъд идеологиите и класовата борба.

На сцена излиза трагикомедията му „Писано е“ (1947), но успех му донася комедията „Бракът на господин Мисисипи“ (1952). Най-често поставяните му драми са „Посещението на старата дама“ (1956), „Франк V“ (1959), и особено „Физиците“ (1962).

Последвайте ни в Телеграм

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Случайности не съществуват

Вселената работи по невероятен начин за да свързва хората. Хората често се намират в  търсене на идеален дом, идеална работа, партньор и т.н. Но „механизмът“ на Вселената работи с пълна…

Какво се крие зад случайните събития, с които се сблъскваме всеки ден?

Всъщност случайни събития в живота ни няма – във всяка  случка им скрит смисъл. Инциденти Транспортни – транспортните произшествия предупреждават, че вървите не по своя жизнен път, това е препоръка…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post