пт. апр. 19th, 2024

Животът ни е толкова добър, колкото са добрите хора в него

Поглеждайки назад към нашия живот и постижения, винаги ще виждаме хората в него. Ще си спомним тези, които ни караха да се смеем, когато светът ставаше твърде абсурден за да го разберем. Ще си спомним и онези, които ни подкрепяха, когато душата ни се разпадаше на части…

Харесва ни да се държим така, сякаш хората около нас нямат никакво значение. Всъщност цялото ни общество е изградено на този принцип. Казваме си един на друг да се съсредоточим върху кариерното развитие и едва след това да мислим за сериозни отношения. Да оставаме у дома през почивните дни, за да пестим пари. Да бъдем спокойни и безразлични, защото проявата на слабост ще говори за възможността да ни използват.

Сведохме ролята на взаимодействие между хората до нещо второстепенно. Преместваме се в друг град и си казваме: „И така, сега трябва да намерим нови приятели.“ Започваме нова работа с мисълта: „Излизането с колегите ще бъде полезно за моята кариера“.

Казваме си, че връзките не играят никаква роля. Казваме си, че животът ни принадлежи само на нас. Но има  една определена тенденция, пряко свързана с това защо мнозина отхвърлят самото понятие за общество.

Въпреки постоянните ни декларации за независимост и непоколебимост и демонстрации на собствената ни сила, ние сме отчаяно самотни хора.

Опитайте се да завържете искрен разговор с всеки 20-25 годишен млад мъж и той ще ви признае, че му липсват любов, внимание, компания и интимност. Че копнее за общуване. Той търси любов и чувство за принадлежност, нещата които ни правят истински хора, колкото и да не искаме да си го признаем. Защото като цяло животът ни е  толкова добър, колкото са добри хората, присъстващи в него.

Независимо от това колко сме успешни и колко печелим, животът ни става безсмислен, ако го прекарваме в самота.

Необходимо ни е да празнуваме победите си с някого. Имаме нужда от приятели, с които да можем да се срещнем и да обсъдим най-големите си провали. Нуждаем се от хора, с които можем да запълним живота си със смях, независимо от житейските трудности. Нуждаем се от тези, които изпълват моментите на триумфа с ентусиазъм, любов и подкрепа. Нуждаем се от тези, които ще ни разбират  напълно. Нуждаем се от усещането, че някой също има нужда от нас.

Истината за нашия живот се заключава в това, че трябва да бъдем самотни. Още от първия ден на тази планета хората са били заедно един до друг, подкрепяйки се, развивайки се, учейки се и допълвайки се взаимно. Обществото е нещо повече от сбора от неговите съставни части. Ние сме по-силни като група, отколкото ако действаме сами. И въпреки всичко някак си се изхитрихме да забравим за това.

Дотолкова сме погълнати от индивидуализма, че забравихме за главната си потребност за принадлежност към нещо. Потребност да принадлежим както на себе си, така и един на друг. Защото в крайна сметка животът в самота никога няма да бъде толкова приятен, колкото ако сме заобиколени от други хора.

Нашите върхове никога няма да станат толкова високи, каквито те стават, когато празнуваме постиженията си с тези, които ни обичат. С тях нашите провали няма да са толкова ужасни, колкото когато се справяме сами с тях.

С любовта болката няма да е толкова остра! Представете си друго – колко сили могат да бъдат мобилизирани чрез връзките ни с други хора!

Поглеждайки назад към своя живот и постижения, винаги ще виждаме в него хора, които особено се открояват сред всички останали. Ще си спомним за тези, които ни  караха да се смеем, когато светът стана твърде абсурден, за да го разберем. Ще си спомни онези, които ни подкрепиха, когато се разпаднахме на парчета. Ще си спомним нашите победи, които празнувахме заедно с незаменими за нас хора.

В крайна сметка животът ни може да бъде богат и впечатляващ, дори ако го живеем в самота. Но качеството му винаги ще се измерва от хората, присъстващи в него, независимо дали си признаваме или не.

cluber

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post