ср. апр. 24th, 2024

Никога не спирайте да бъдете добър човек заради това, че има лоши хора

„Принципът „око за око“ ще направи целия свят сляп.“

В света има много лоши хора. И срещите с тях са неизбежни. Можем да бъдем силни, да се молим, да медитираме и да се опитваме да създадем „защитна стена“ около нас, но нищо не може да предотврати тези срещи.

Такива хора влизат в живота ни в най-различни форми и това не винаги е възможно да се забележи навреме. Те могат да са наши колеги, съученици и дори роднини.

Практически невъзможно е да спрете лошите хора да влязат в живота ни, но никога не спирайте да бъдете добър човек, само защото сте се сблъскали с някой лош.

Истинските промени идват отвътре. А тези, които са провокирани от външни фактори, въобще не са промени. Това не са тези промени, от които се нуждаете, и в по-голямата си част те все още не се вкореняват.

Ви сте над това – да се поддавате на негативното влияние на лошите хора. Способността да се противопоставяте на нежелани външни влияния и да продължавате да бъдете себе си, независимо от това какво искат лошите хора или какви чувства искат да предизвикат у вас, е чертата на истински силните личности.

Бъдете добър човек за себе си

Желанието да бъдете добър човек заради други хора може да се нарече фалшива доброта. Добрите дела и добротата трябва да бъдат мотивирани от вашето чувство за собствения Аз, а не от това, което другите могат да помислят за вас. Бъдете добър човек, на първо място заради себе си.

Ако сте добри към другите хора, те също ще бъдат добри към вас. Всеки се чувства по-добре, когато всички са добре. Позволявайки на лошите хора да ви лишат от добродетелите, вие показвате, че никога не сте били добри за себе си. В противен случай лошите хора не биха могли да ви лишат от тази черта. Бъдете добър човек по свои причини, а не за някой друг.

Око за око …

На Махатма Ганди се приписват думите, че „принципът „око за око“ ще направи целия свят сляп“. Ако спрете да сте добър човек и започнете да правите съмнителни постъпки само защото светът е пълен с лоши хора, тогава ще ослепите всички около вас, карайки ги да страдат.

Лошите хора ще причиняват болка не само на другите, но и на вас. Ако си затворите очите за гадното им поведение и започнете да се държите по същия начин, така само увеличавате влиянието им върху вас. Но можете да се отървете от тяхното влияние, като им обърнете гръб проявите доброта към другите хора. Не насърчавайте омразата.

Вярвайте в доброто

Ако четете това, най-вероятно сте добър човек. А на пишещия тези редове му се струва, че и той е един от добрите. Е, вече сме двама. Не сте сами в добротата си. В света има и други като вас, които се чувстват по същия начин.

Ето защо, ако срещнете лош човек, не забравяйте, че на света все още има добро, което другите хора носят в себе си. Не сте сами. Останете силни пред лицето на негативните личности. По този начин вие отслабвате тяхното влияние, укрепвате своето и помагате да се създаде по-добър свят.

източник Cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post