Защо е опасно да се обсъждат хората. Молбата на Айнщайн

Ако ви разпитват за някой човек, трябва да помните, че думите ви ще бъдат предадени на този човек. Заради това обикновено питат. И тук всичко зависи от това кой задава въпросите.

Ако не сте сигурни в чистотата на мислите и коректността на този, с когото обсъждате другия, по-добре е да не казвате нищо. Изразете изненада, хванете се за джоба си и извикайте „Изгубих си портфейла“, изтичайте от стаята или приключете телефонния разговор …

А ако напишете мнението си за човек, незабавно ще препратят вашите думи на него. Най-често  се случва точно това. Може би не сте против такова нещо? Може би искате шефът ви да знае, че е тъп задник. А свекървата или тъщата е тъпа овца. А приятелката ви е смотанячка.

Ако искате това, ами пишете. А ако не искате, повярвайте на големия ми опит. Всичко, което сте написали, рано или късно, ще бъде прочетено от този, за когото сте говорили безпристрастно. И ще възникне конфликт.

И още – всичките ви думи могат да се изкривят и предадат с друго значение. Дори ако казвате само добри неща.

Алберт Айнщайн е бил умен човек, нали? Точно той казва: всички добри думи за някого ще превърнат в лоши. Това е толкова просто, колкото E = mc на квадрат, дори по-просто. Кажете, че приятелят ви обича жена си и винаги се съобразява с нейното мнение – те ще предадат, че сте казали, че е под чехъл.

Ще кажете, че познатият ви има добър характер и той лесно се разбира с хората – те ще предадат, че сте нарекли вашия познат подъл ласкател, който постига всичко, като мами доверието на хората.

А ако откажете да обсъдите някого, ще кажат това: „той не искаше да говори за теб, озлоби се, когато чу името ти. И дори отказа да каже поне една добра дума за теб!“

Затова гениалният учен Айнщайн пише: ако някой знае как да се отговаря на подобни въпроси, ще съм страшно благодарен за съвета! До този извод блестящият учен Айнщайн достига след неприятни ситуации и предаването на думите му в изкривена форма. Така са постъпвали журналистите с него. И всеки може да направи това с вас.

Следователно трябва незабавно да прехвърлите разговора на друга тема или да го спрете под благовиден предлог. Че къщата ви гори или чувате гласове от космоса – всичко, за което можете да се сетите, за да прекъснете такъв разговор. Това не е лъжа, а военен трик, допустимо е. Защото се опитват да ви хванат в капан като мамут. И вие сте на път да попаднете в него.

Не обсъждайте други хора с тези, на които не се доверявате абсолютно. Дори тези, на които имаме доверие, могат да изкривят думите ни. А непознати и слабопознати определено ще предадат всичко. Точно поради това обикновено разпитват …

Анна Кирянова

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Психологът Даниъл Канеман: „Никога не се доверявайте на своята интуиция, ако не отговорите „Да“ на тези 3 въпроса“

Психологът Даниъл Канеман: „Никога не се доверявайте на своята интуиция, ако не отговорите „Да“ на тези 3 въпроса“

Как се отнасяме към собствените си инстинкти, към това, което обикновено наричаме интуиция? Какви са те всъщност – квинтесенцията на цялата ни мъдрост и опит или проявата на мързел и…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!