вт. апр. 23rd, 2024

Психологът Даниъл Канеман: „Никога не се доверявайте на своята интуиция, ако не отговорите „Да“ на тези 3 въпроса“

Как се отнасяме към собствените си инстинкти, към това, което обикновено наричаме интуиция? Какви са те всъщност – квинтесенцията на цялата ни мъдрост и опит или проявата на мързел и предразсъдъци, настанили се дълбоко в подсъзнанието ни?

Всички тези въпроси отдавна са обект на ожесточени дебати. И така, какво да правим? Трябва ли да пренебрегваме нашето „шесто чувство“ или, напротив, да се доверяваме на интуицията си?

Нобеловият лауреат и световноизвестният психолог Даниъл Канеман смята, че на този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като всичко зависи от контекста на конкретната ситуация.

Недоверието на Канеман към интуитивното мислене – или към това, което той нарича бързомислещата „система номер едно“ на нашия мозък – произтича от факта, че се основава на неочевидни правила, които могат да се окажат напълно неверни или неподходящи за определена ситуация.

Например нашата интуиция се опитва да определи колко често се случва тази или онази ситуация въз основа на собствената ни памет. Проблемът е, че този подход води до там, че значително надценяваме вероятността да ни се случи нещо запомнящо се, но в действителност това е изключително рядко.

Например, че самолетът, на който предстои да се качим, ще се разбие (защото репортажите за самолетни катастрофи дотолкова са запълнили нашата памет, че може да изглежда, че почти всеки пети катастрофира). Както Канеман обяснява в книгата си „Бързо и бавно мислене“, нашата интуиция прави подобни грешки доста често и затова би било погрешно сляпо да й се доверяваме.

От друга страна, ние много добре знаем, че интуицията може да ни служи много добре. Например, ако чрез тона на гласа и твърде сухите съобщения в месинджъра усетите, че съпругът ви е обиден за нещо, тогава вашата интуиция ви кара да изтичате до цветарския магазин след работа и импровизирано да организирате романтична среща.

И така, как да разберете, кога интуицията се опитва да спаси живота ни (или поне брака ни), и когато тя не е нищо повече от проява на мързел на мозъка, който се стреми да ни спаси от ненужно изразходване на енергия за размисъл, дори ако в крайна сметка ни заведе там, където изобщо не ни е нужно?

По време на лекция на Световния икономически форум Канеман предложи на аудиторията доста просто решение на този сложен проблем. Това решение е под формата на три въпроса.

Според психолога, ако можете еднозначно да отговорите „Да“ и на трите, тогава можете напълно да се доверите на това, което се опитва да ви каже вашата интуиция в този случай. Ако това не е така, тогава трябва внимателно да разгледате тези съвети и да ги проверите с помощта на допълнителни данни и логично мислене.

Въпрос № 1: Различава ли се ситуацията, по отношение на която се опитвате да вземете решение, с някакви модели, които могат да бъдат разграничени от заобикалящия ни хаос и от които можем да научим нещо?

Интуицията се основава на житейския опит, така че за да може да посочи модели и тенденции, те трябва наистина да съществуват. И така, кои области от живота са достатъчно подредени, за да може мозъкът да развие надеждни, интуитивни подсказки?

„Професионалните шахматисти могат напълно да се доверят на интуицията си – поне що се отнася до шахмата. Дълго и успешно женените хора също могат да се доверят на интуицията си в семейните въпроси. Но, например, фондовата борса е твърде сложна и хаотична, за да я разбере някой на интуитивно ниво“, казва Канеман.

Въпрос № 2: Имате ли достатъчно опит в тази област?

Както споменахме по-горе, успешните интуитивни прозрения зависят от възможността за дългосрочно наблюдение на ситуации от един и същи тип, което ни позволява да изолираме съществуващите модели и модели от тях. С други думи, за да може вашата интуиция да бъде достойна за доверие, имате нужда от много практика в областта, към която се опитвате да я приложите. И не, няколко седмици не са достатъчни за това. Говорим за поне няколко години, или дори десетилетия опит.

Въпрос № 3: Получавате ли незабавна „обратна връзка“ в тази сфера на дейност?

Практикуването на нещо не означава да правите едно и също нещо ден след ден и месец след месец. Години наред можете еднакво зле да свирите на цигулката сами, без изобщо да се приближите до възможността да изсвирите нещо от Бетовен. За да може практиката да се възползва както от вас, така и от вашата интуиция, е необходима обратна връзка, при това не всяка.

Психолозите смятат, че най-добрата обратна връзка е незабавна и конкретна. Ако искате да тренирате интуицията си, „почти веднага трябва да разберете дали се е получило у вас това, което практикувате или не“, обяснява Канеман.

С други думи, за да възпитате у себе си чувство за ритъм, дръжте наблизо опитен критик, който ще ви посочи грешките или ще ви похвали, ако този път всичко ви се е получило.

Така че, когато интуицията отново ви подтиква да направите нещо (или не), не бързайте. Отделете минута или два, за да отговорите на тези въпроси. Има ли модели в тази сфера на дейност, които вашата интуиция би могла да подчертае?

Достатъчен ли е опитът ви, за да разчитате на интуицията? Тествали ли сте знанията си с помощта на критик?

И ако не можете да отговорите с „Да“ и на трите въпроса, отстъпете назад и се опитайте да подходите към проблема от по-рационална страна.

източник Cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Интуицията е най-висшата форма на интелекта!

Интуицията е най-висшата форма на интелекта!

Интуицията, според Герд Гигеренцер, директор на Института за човешко развитие Макс Планк, не е толкова способността да се „знае“ правилния отговор, колкото инстинктивно разбиране за това каква информация няма значение…

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post