Интуицията е най-висшата форма на интелекта!

Интуицията, според Герд Гигеренцер, директор на Института за човешко развитие Макс Планк, не е толкова способността да се „знае“ правилния отговор, колкото инстинктивно разбиране за това каква информация няма значение и може да бъде игнорирана, разказва Forbes.

Никаква мистика, само наука!

Гигеренцер, автор на книгата „Gut Feelings: Intelligence of Unconscious“, смята себе си за човек eдновременно интуитивен и рационален:

„В научната работа понякога имам предчувствия. Не винаги мога да обясня защо считам, че този или онзи подход е верен, но се доверявам на тези чувства. Освен това имам възможност да проверявам тези предчувствия и тяхното значение. Това се отнася за науката.

А в моя личен живот разчитам на инстинкта. Например, когато срещнах жена си, не правех никакви изчисления. Както и тя.

Казвам ви това, защото наскоро един читател ми зададе неочакван въпрос:

Ами интуицията? Нея никога не я наричат форма на интелект, но не мислите ли, че човек с добра интуиция има голям интелект?

Инстинктивно искам да се съглася, особено когато става дума за хора, които са интелектуално любознателни, сериозно търсят знания и са готови да поставят под съмнение собствените си предположения.

Обяснявам нагледно: ако просто седите на стол и разчитате на интуицията си, не проявявате особено своя интелект. Но ако сте дълбоко заинтересовани от дадена тема и изучавате много аспекти, тогава прилагате интелекта си, когато интуицията ви казва на какво трябва (или не) да обръщате внимание.

В известен смисъл интуицията може да се нарече ясно разбиране на колективния разум. Например, днес повечето сайтове са организирани и подредени интуитивно, т.е. разбираеми и удобни за повечето хора. Този подход е разработван в течение на много години онлайн хаос, когато постепенно се формира обща представа за това каква информация е важна и каква информация не е много важна(например, разделът „За нас” е важен).

Тео Хамприс определя интуитивния дизайн като „разбираем без инструкции“. Това е така, когато обектът се разбира от повечето хора, защото те имат общо разбиране за устройството на света.

Мога да кажа, че вярвам в силата на дисциплинираната интуиция. Не бъдете мързеливи, включете мозъка, представете логически аргументи – и аз ще се отнасям с уважение към вашата интуиция. Но ако просто се търкаляте в хамак и искате да разчитам на вашата интуиция, си запазвам правото да си тръгна, без да се сбогувам.

Изхождам от личен опит. Колкото повече изследвам, толкова по-добре работи моята интуиция.

Въпреки че може да е парафраза, на Алберт Айнщайн често се приписва този цитат:

„Интуитивният разум е свещен дар, а рационалният разум е верен слуга. Създадохме общество, което почита слугата и забравя за свещения дар.“

Случва се така, че корпоративните изисквания, груповото мислене или собственото ви желание да получите определен резултат принуждават вашия рационален ум да се отклони от истинския път. В такива моменти спасението се крие именно в интуицията.

„Глождещото усещане“, което ви гризе, е вашата интуиция, казвайки, че без значение как се опитвате да убедите себе си, вие сте на грешен път.

Умните хора се вслушат в такива чувства. А най-умните сред нас са тези, които правят големи интелектуални скокове – това до голяма степен се дължат на силата на интуицията им.

Източник psiblog

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Зодиакалните знаци с нечовешка интуиция! Никога не се опитвайте да ги заблудите за да не пострадате!

Какъв знак сте според вашия хороскоп? Отговорът на този въпрос зависи от това, доколко е развита интуицията ви. Представителите на определени знаци на зодиака показват отлични резултати при четене на…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!