Откритие: Яйцеклетките сами избират сперматозоидите, които да ги оплодят!

Учени в рамките на изследване са открили в женските яйцеклетки способността сами да си „избират“ сперматозоидите.

Работата по темата е извършена от служители на Стокхолмския университет и фонда NHS Foundation Trust, опериращ в Манчестърския университет.

Човек отделя много време и усилия в търсенето на двойка. При това ново изследване твърди, че изборът на партньор не спира дори след сексуален контакт. В хода на работата авторите се опитали да установят каква е реакцията на спермата върху фоликуларната течност на самките.

Както се оказало, в процеса на оплождане яйцеклетката е в състояние да „привлече“ сперматозоиди, за да увеличи шансовете за зачеване, но това не винаги се случва. По-специално, когато се сравнява течността от няколко самки се оказва, че те по-добре привличат сперматозоидите не от едни и същи, а от различни самци.

Подобни изводи служат като доказателство, че при хората взаимодействието между яйцеклетките и сперматозоидите зависи от физиологията на партньорите, а не директно от избора.

Тоест, яйцеклетката не винаги „одобрява“ избрания  от жената мъж. Тя търси или генетично съвместима, или висококачествена сперма.

Работата ще помогне да се предложат нови начини за лечение на безплодието и да се обяснят някои неясни случаи на невъзможност за забременяване.

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Мистериозна (Божествена?) намеса съпътства зараждането на нов живот във всяка оплодена яйцеклетка!

Мистериозна (Божествена?) намеса съпътства зараждането на нов живот във всяка оплодена яйцеклетка!

Зараждането на нов живот се придружава от мистериозни вихри, които започват да „бушуват“ в яйцеклетката. „Във вихъра на събитията“ – зад този привидно  алегоричен израз е открит пряк биологичен смисъл.…

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!