пт. апр. 26th, 2024

Бъдете внимателни с мълчаливи хора като Киану Рийвс – те ни карат да мислим

Колкото по-умен е един човек, толкова по-малко говори.

Светът не се нуждае от още повече яки, бъбриви момчета с напомпани мускули, тесни тениски и раздути егота. Светът има нужда от тихи хора. Защо? Защото тихите хора ни карат да мислим. А мисленето от своя страна внася яснота и улеснява промените.

Винаги съм бил заинтригуван от личността на Киану. Той е доста мълчалив човек, който държи всичко в себе си и който все още не се е научил да бъде известен, въпреки че дълги години заслужено се смята за един от най-емблематичните актьори в Холивуд.

Не търси слава и внимание. Напротив, Киану предпочита мълчанието. Но когато най-накрая реши да говори, кратките му изречения създават ефект на бомба, както в едно от интервютата му със Стивън Колбърт:

Стивън: „Киану, какво мислиш, че ни очаква след смъртта?“

Киану: „Знам само, че ще липсваме на онези, които ни обичат.

Само с 10 думи Рийвс успя да опише целия смисъл на живота. И това беше момент на чисто великолепие.

Време за търсене на отговор

По време на едно интервю с Киану през 2000 г. журналистът Крис Хийт внимателно изучавал как точно Киану използва мълчанието.

Попитах го защо играе в киното. Актьорът мълча 42 секунди, без нито една дума, звук, без опит да избегне отговора и намек какъв ще бъде отговорът му. През по-голямата част от това време главата на Киану беше обърната на 90 градуса от мен, сякаш там имаше източник на кислород.

Накрая той каза: „Хм, само една дума ми дойде в главата и, ъъъ, това е забавно“. Няколко минути по-късно задавам неясен въпрос дали ще напише книга или ще режисира филм. На което актьорът отговори само с тиха въздишка.

В най-лошия случай се случва именно това. Задавате въпрос на Киану Рийвс и … просто чакате. А в космоса в това време се сблъскват планети и звездите се превръщат в свръхнови, на Земята се унищожават гори, животните ръмжат, а хората крещят, говорят небивалици и ридаят от залоба или радост.

А през цялото това време Рийвс седи на стола и мълчи.

Този път мълчанието му продължи 72 секунди. „

Първо Киану мисли дали има отговор, а след това мислено го редактира, така че да е ясен на събеседника. Повечето от интервютата с Киану са изпълнени с големи, безмълвни пасажи. Затова телевизионните му изяви са толкова повърхностни – той се нуждае от време, за да отговори, а в 3-минутни интервюта то е много ограничено.

Отговорите на най-трудните жизнени въпроси винаги искат много време.

Тихата, мека реч насърчава сближаването

Били Айлиш* също използва този принцип в песните си. Много от лирическите й песни тя пее с толкова тих и мек глас, че човек неволно трябва да се наклони напред, за да разбере за какво пее.

По време на интервютата си Киану прави същото, сякаш примамва хора на пътешествие през живота си. Холивуд копнее да бъде шумен и модерен, но самият Киану съзнателно се държи по различен начин.

Често ни се казва да говорим по-силно. Социалните медии ни учат да поставяме емотикони, хаштагове и огромни заглавия на нашите видеоклипове, за да привлечем вниманието на хората. Но какво, ако за да бъдете наистина чути, трябва да спрете да сте гръмогласни?

Тихият глас, като на Рийвс, първо ви привлича и чак тогава чувате какво ви казва.

Фрази, които „взривяват“ публиката

Тази история е описана в статията на Мики Търнър „Киану е човекът на няколкото думи“.

Не че Рийвс е лош събеседник, просто от време на време той напълно се оттегля в себе си и след това казва фраза, която буквално „взривява“ публиката, както беше случаят, когато репортерът попита Рийвс дали смята, че кариерата му се определя от участието в трилогията Матрица. На което актьорът отговори с глас на робот: „Аз съм упълномощен представител на трилогията „Mатрицата“. Работното ми време … „

Когато не казвате почти нищо, седите и просто слушате, като от време на време вмъквате няколко думи, имате възможност да изречете остра фраза, която ще взриви ума на хората и ще ги накара да мислят усилено.

Мълчанието е източник на любопитство

Киану блестящо използва мълчание по време на своите интервюта. Това кара слушателите да искат да чуят какво ще им каже актьорът . Мълчанието създава напрежение, отвлича вниманието ви от вашия мобилен телефон и привлича вниманието към този, който говори. Освен това подхранва любопитството, което от своя страна дава възможност да се водят разговори, където ще бъдете чути.

Мълчанието е разрушаване на шаблона

Холивудските актьори, като правило са гръмки и се отличават с ярка индивидуалност. Но мълчаливостта на Киану разрушава всякакви шаблони.

Опитайте да направите следното: посетете съвещание, където трябва да дадете своето мнение. Не казвайте нищо. Просто седнете и слушайте внимателно, давайки си вид, че много внимавате.

Мълчете и се съпротивлявайте на желанието да кажете нещо. А сега вижте докъде ще доведе това. В един момент мълчанието ви ще наруши плана на съвещанието и някой ще поиска вашето мнение. Тогава със сигурност ще бъдете чути „правилно“.

На съвещание хората са склонни да говорят много. Но с мълчание нарушавате обичайния ред и със собствените си думи помагате на присъстващите да мислят.

Трудно е човек да устои на желанието да говори. Но за него не по-малко трудно е да се противопостави на опитите да накара най-мълчаливия събеседник да говори.

Паузите дават време за анализ

Безмълвните хора като Киану винаги използват стратегически паузи в разговора. Те правят пауза за кратко преди всяко важно изявление, както и след комплимент или израз на признателност, за да увеличат максимално своето въздействие.

Паузите по време на диалог позволяват на ума ни да мисли аналитично. Проблемът често е, че не правим пауза умишлено, а изпълваме тишината с всевъзможни „е“ и „хмм“. Паузата помага на човека да мисли.

Колкото по-умни ставате, толкова по-малко говорите.

Това научих от Киану: многословието не е мярка за вашия IQ. Няма да повлияете на събеседника по никакъв начин, като повишите гласа си.

Какво ви прави умни:

Умението да дадете възможност на другия човек да говори пръв,
Умението да слушате,
Способността да проявите интерес към разговор с изражението на лицето си,
Навикът да говорите по-малко
Eмпатията.

Мълчаливите хора ни карат да мислим

Мълчанието е не само злато. То също така ни кара да мислим. А в тези трудни времена ни трябва повече време за размисъл.

И обратното – невъзможно е да обмислите думите на събеседника си, ако не знаете какво искате му кажете.

Да можете да мълчите е добре, това ви дава възможност да мислите. Тихи хора променят света.

* Били Айлиш Пайрът Беърд О’Конъл е американска певица и авторка на песни. Нейният дебютен сингъл „Ocean eyes“ става известен и натрупва над 132 милиона слушания в Spotify към октомври 2018 г. Дебютният ѝ „Dont Smile at Me“ е издаден през август 2017 година.

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post