сб. апр. 20th, 2024

Зашифрованото послание в последните думи на Сократ

Интересен факт: мнозина, които искали Сократ да бъде екзекутиран, имат недобра съдба. А трима известни обвинители дори се обесили …

„Никой не е ваш приятел, никой не е ваш враг, но всеки човек е ваш учител“ – Сократ.

Само глупавите хора търсят смисъл във всичко“ – Сократ.

Сократ бил безсребърник, открито критикувал властта и се противопоставял на диктатурата и тиранията. Той смело казвал, че няма богове и че всичко е плод на въображението на хората. В крайна сметка на 70 -годишна възраст той е осъден на смърт.

Но светът не е забравил за него и известните му изказвания, които са възпитали не едно поколение философи.

Една хубава слънчева сутрин през 399 г. пр. Хр. населението на града бърза да види най -сензационния процес –  срещу философа.

На процеса присъствали и враговете на Сократ, дебатиращите, осмивани от него, които загубили от философа. Поетът Мелет, богатият и влиятелен гражданин Анит и ораторът Ликон го обвинили, че отрича боговете, както и че умишлено измисля нови божества.

Повечето били склонни да подкрепят екзекуцията на философа. Така и решили. Но тъй като Сократ бил гражданин на Атина, той можел сам да избира екзекуцията си. Той избрал отрова. След присъдата на съдиите той казал:

Вие си тръгвате оттук за да живеете, а аз – да умра. А какво е по -доброто, не е известно на никого, освен на Бога. „

Сократ твърди, че от детството е чувал вътрешен глас. Малко по -късно той започна да казва, че Бог е един и всички древногръцки богове са просто фалшиви. Той бързо стана популярен сред хората и има много студенти и последователи. Защото той никога не е взимал пари за уроците си.

Основната тема в неговото учение било това, че е невъзможно да се опознае света. Доброто и злото не са относителни, а абсолютни. Че сами по себе си човешкият живот и неговото духовно развитие са ценни. Насилието ражда само насилие.

Възможно е да се познае душата на човек само по делата му, а не по свещените книги и закони.

Когато палачът донесъл купа с отрова, той помолил да не го проклина. На което философът го успокои и казал, че това не е негова вина. Предпочитал да си тръгне сам, за да не чуе риданията на семейството и приятелите. Когато започнал да изстива и очите му станали почти безжизнени, той казал:

Критон, трябва да пожертваш петел за Асклепий.

Именно тези думи се тълкуват по различни начини от векове. Най -простата версия е почит към бога на медицината Асклепий. Но някои, включително Платон, вярвали, че той е зашифровал следното съобщение с тези думи:

„Да се ​​принесе в жертва креслив и шумен петел на бога на изцелението е необходимо, за да може той да излекува душите на хората от лудостта на самоунищожението, жестокостта и „духовния им сън „.

Интересен факт (според хрониките на Плутарх): мнозина, които се застъпват за екзекуцията на философа, нямат добра съдба. А трима известни обвинители (поет, благородник и оратор) дори се обесили.

По материали на Litlantis
Илюстрация: Смъртта на Сократ, Жак-Луи Давид, 1787 г.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post