пт. апр. 26th, 2024

Черният ни дроб е проектиран да издържи поне 600 години

Ние го убиваме само за 60

Много светила от науката са на мнение, че нашата основна жлеза – черният дроб – е проектирана от нашия Създател за поне 600 години непрекъсната работа.

А едва издържа 60. Има доста причини, които разрушават черния ни дроб.

Един от основните и най-важни увреждащи фактори е консумацията на прекомерни количества животински мазнини в храната ни и голямото протеиново натоварване на черния дроб (например при спортисти и месоядни).

Колко чести са проблемите с черния дроб в наши дни?

В съответствие с данните от епидемиологични проучвания, честотата на мастната чернодробна хепатоза се е увеличила значително през последните години, особено при жените.

Според авторитетни оценки броят на хората, страдащи от чернодробни заболявания, е около 25-28 процента от световното население, при това до 16 процента при младите хора.

В САЩ омазненият черен дроб се среща при 32 процента от населението, а в Израел, у почти половината от населението!

Ако пренебрегнете диагнозата „омазняване на черния дроб“ и продължите да се придържате към обичайната, удобна, традиционна диета, тогава такава непростима небрежност неизбежно ще доведе до развитие на цироза на черния дроб.

С какво и как да лекувате тази болест у дома?

Най-важната роля в лечението на омазнения черен дроб заема специална диета с ниско съдържание на холестерол и стриктно ограничаване на консумацията на редица вредни за черния дроб продукти.

Как се уврежда черният дроб от мазни и богати на протеини храни?

Изядената храна навлиза в стомаха, а след това в дебелото черво. В червата храната се разгражда, усвоява и абсорбира в кръвта. След това кръвният поток пренася всички хранителни вещества по кръвоносните съдове през черния дроб.

Тук в черния дроб попада и излишъкът от животински мазнини, получени с тежка храна. Преминавайки през нашия филтър – черния дроб, този излишък от животински мазнини се натрупва в клетките на претоварения ни черен дроб и оказва най-негативното, увреждащо действие върху него.

Всички тези остатъци от холестерол, натрупващи се в големи количества в основната ни жлеза, постоянно унищожават чернодробните клетки. Когато пренасищането с мазнини вече не може да бъде неутрализирано от черния дроб, холестеролните остатъци се пренасят свободно от кръвния поток към други жизненоважни органи и тъкани.

Отлагането на мазнини и холестеролни плаки върху кръвоносните съдове и капилярите води до развитие на съдова склероза (атеросклероза), а в бъдеще всичко това провокира появата на инсулти, инфаркти и коронарна болест на сърцето.

Отлагането на холестерол и излишните мазнини също така увреждат панкреаса ни, което води до развитие на захарен диабет – друг бич на нашето време.

Как да решим проблема?

Първо, трябва да се сбогуваме с месните и млечните храни. На второ място, трябва да се сприятелите с растенията – спасители на черния дроб – артишок, тиква, маруля и бял трън. Морковите, цвеклото, зелето стимулират отделянето на жлъчка и също са много полезни за черния дроб.

Плодовете също лекуват черния дроб (с изключение на крушите).

И така, има просто решение на сложния проблем с много чернодробни заболявания – това е преходът във вашата диета към сурови, натурални зеленчуци и плодове.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post