ср. апр. 24th, 2024

Невероятно: Животните също могат да мечтаят

Със сигурност много собственици на котки и кучета са забелязали, че техните домашни любимци понякога потрепват с лапите си в съня си, сякаш бягат, издават определени звуци и т.н.

Най-вероятно в този момент те имат визуален сън. Но ако животните сънуват, значи те имат редица когнитивни способности, които са характерни за хората. Тоест имат емоции, памет и дори въображение.

Това означава, че те могат да преживеят някои събития от миналото не само насън, но и да мислят за тях в действителност. Но кой реши, че животните имат същите сънища като хората? Може би движенията в съня са свързани с някои характеристики на нервната система, но изобщо не с визуални сънища? Нека се опитаме да разберем това по-нататък.

Сънуват ли котките

Животинските сънища интересуват учените отдавна, но първото сериозно изследване е извършено едва през 60-те години на миналия век. В това произведение на Мишел Жуве участват домашни котки, които стават първите животни, доказали, че не само хората могат да сънуват.

Какъв бил смисълът на това проучване? Както знаете, човек по време на сън, дори и най-активен, лежи неподвижно. Благодарение на състоянието на атония, когато тялото е парализирано, сънят е напълно безопасен за нас – не бягаме, не скачаме и не правим нищо друго. Само очите остават активни. Следователно, ако животните сънуват, те също имат механизъм, който парализира тялото по време на бързата фаза на съня (REM).

Учените през 60-те години на миналия век установиха, че котките сънуват

Мишел Жуве установил, че област от мозъка, наречена варолиев мост, може да регулира REM съня при котките. Според него именно тази част от мозъка причинява парализа на животните по време на сън. След премахването на тази част от мозъка, котките в дълбок REM сън наистина започнали да се държат по същия начин, както по време на будност – да скачат, да се чистят, да се защитават агресивно от невидими заплахи и да ловуват. Така учените биха могли да отгатнат какво се случва в мозъка на спяща котка.

Работата на Мишел Жуве далеч не е единственото доказателство, че животните сънуват. Например, в едно проучване учените установили, че плъховете помнят лабиринта, през който са минали през деня. Авторите откриват, че когато е буден, хипокампусът на плъха, частта от мозъка, отговорна за създаването и съхраняването на спомени, запомня модела на невронна навигация през лабиринта.

Плъховете насън си спомнят какво им се е случило през деня

След това, по време на сън, мозъкът на плъха възпроизвежда същата картина. Според учените плъхът си спомня лабиринта, през който е минавал през деня. Това проучване е публикувано през 2001 г. След това е извършена допълнителна работа, благодарение на която учените установяват, че при плъховете, когато си спомнят лабиринта, има визуални образи, които са видели в будно състояние. Освен това картината е придружена от звуци.

„Има много неща, които показват, че по време на сън има повторно преживяване на будното състояние“, казва Матю Уилсън, невролог от Масачузетския технологичен институт.

Птиците сънуват как пеят

Зебровите чинки, птици от семейството на тъкачните чинки, са известни с красивото си пеене. Те обаче не са родени певци. Затова те трябва да усъвършенстват уменията си, особено в ранна възраст – да слушат други птици, да се упражняват и може би да мислят за пеене. По време на едно от изследванията, проведено през 2000 г., учените установили, че невроните в предния мозък на птиците се задействат по определен модел по време на пеене.

След това на птиците се пускала същата песен в съня им, която изпълнявали, когато били будни. Авторите на изследването подозират, че пойните птици не само сънуват пеене, но и мислят за пеенето в будно състояние, тоест сънуват. Трябва да се каже, че по-нататъшни изследвания на птици показват, че те имат същата структура на съня като хората, включително етап на REM сън.

От казаното по-горе следва, че животните сънуват. Освен това някои изследователи смятат, че дори паяците сънуват. Това е косвено потвърждение, че животните могат да възпроизвеждат събития, които са преживели преди. Тоест, всъщност те могат да мечтаят.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post