пт. апр. 26th, 2024

Ферма за хора: Представена е първата в света концепция за изкуствена утроба

В продължение на век раждаемостта намалява. Учените описват резултата като „световна криза на безплодието“. Но решение на хоризонта има: изкуствени утроби.

„Трябва да се тревожим много повече за демографския срив… Ако няма достатъчно хора за Земята, тогава определено няма да сме достатъчно за Марс“, написа в Туитър Илън Мъск в края на 2021 г. относно страховете за края на човечеството.

Изявленията на Мъск изведоха на преден план в общественото съзнание намаляващата раждаемост в света.

През 2017 г. учени създадоха „BioBag“, който функционираше като изкуствена утроба и го използваха за отглеждане на агнета. Сега е представена нова концепция, която показва как това е възможно за хората. В наскоро публикуван сюжет Хашем Ал-Гайли показва начина за отглеждане на бебе. Хашем показа изкуствена утроба, наречена EctoLife,   пише Reddit.

В интервю Ал-Гайли казва, че концепцията на EctoLife може един ден да замени традиционното раждане. По този начин той каза, че обществото най-накрая ще може да отговори на нуждите на родителите, които са „уморени да чакат отговор от агенцията за осиновяване“ и тези, които са „притеснени от усложнения при бременност“. Но основното от думите му е, че EctoLife може да ви позволи да се изправите лице в лице срещу кризата на безплодието. Концепцията за изкуствена утроба EctoLife обещава да помогне на бебетата да се развият доносени „без никакви биологични бариери“.

„Синтетични утроби“ звучи като научна фантастика, но самата тенденция идва от дълга поредица постижения в репродуктивните технологии. На 25 юли 1978 г. момиче на име Луиз Браун се ражда в Олдъм, в окръжната обща болница в Манчестър, Англия. Това, което прави раждането незабравимо е, че Луиз е „зачената“ в чашката на Петри. Браун стана първото дете, оплодено чрез ин витро оплождане (IVF).

Днес повече от 8 милиона деца се зачеват всяка година с помощта на тази технология.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post