пн. апр. 29th, 2024

Узаконяват колите без водачи в Невада

Не е изключено Невада да бъде първият щат, в който движението на превозни средства по пътищата без водач, или така наречените самоуправляеми автомобили да станат законни. За този  законопроекта се застъпва Google.

Любопитно е, че   известната компания вече доста време разработван проект, свързан със създаването на транспортни средства, управлявани  без човешка намеса. Подобни разработки се провеждат  в Станфордския университет и Университета Карнеги Мелона. Проектирани са  самоуправляващи се модели, на базата  на Toyota Priuses и Audi TT.
Освен това подобни проучвания се правят и в Германия, в Свободния университет в Берлин.

Тези превозни средства са оборудвани с датчици за откриване на останалите участници в движението – автомобили, пешеходци и велосипедисти. Много изследователи смятат, че това е транспортът на бъдещето, защото е по-сигурен  от този, при който колите се управляват от хора.
Като  аргументите се дава факта, че водачът-човек е  склонен да губи  концентрация и да се уморява. А една кола без шофьор, със сензори и камери за наблюдение, заедно с бърз компютър ще има повече информация за ситуацията на пътя.

Въпреки че всички самоуправляващи се превозни средства все още се изпитват, експерти прогнозират, че в срок от 30 години професионалното управление с човешко лице ще  престане  да съществува.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post