пн. апр. 29th, 2024

Високотехнологични фасадни панели почистват въздуха

Един от най-големите производители в света на алуминий, американската компания Alcoa, представи външните пана EcoClean, способни да пречистват не само себе си (от прах и мръсотия), но и въздуха, се казва в блога Green Wombat (Forbes).

Трикъте в невидим слой от титанов диоксид, който се нанася върху  панела с  боя.

Под въздействието на слънчевите лъчи частиците на титановия  диоксид, започват да взаимодействат с намиращите се във въздуха  молекули вода, образувайки два типа свободни радикали.

Радикалите от своя страна разрушават органичните замърсявания, а също така влизат с реакция с азотните оксиди.

Почти всички съединения на азота с кислорода са токсични, те се формират в горивните процеси, за които   трябва да се „благодари“ на първо място на  транспорта и промишлени предприятия. Фантастичният  панел EcoClean конвертира  тези вредни окиси в безвредни съединения.

Освен това, излагането на слънце прави повърхността на тези панели хидрофилни: дъждовната вода се стича по тях  като по стъкло, отмивайки  замърсяванията.

Съответно, стените, покрити с такива панели,   можете да не миете, което значително намалява оперативните разходи – тези, които, разбира се, в страните, в които се поддържа  чистотата на фасадите.

По думите на разработчиците   статистиката е такава: 1 000 кв. м. с такова покритие по въздействие върху околната среда заменя 80 дървета. За един ден такъв брой панели се  справя с емисиите на 4 автомобила (в случая, обаче, следва да се отбележи, че ауспусите в допълнение с азотни оксиди, изпускат още  много интересни отровни неща).

Видео с обяснения за свойствата на тези магически панели има ТУК.

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post