Изкачването на стълби намалява риска от сърдечни заболявания с 20 процента

Atherosclerosis: Изкачването на стълби намалява риска от сърдечни заболявания

Екип от експерти от университета Тулейн заключи, че изкачването на поне 50 стъпала на ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в списание Atherosclerosis.

По време на работата авторите са анализирали данни от повече от 450 хиляди възрастни. Участниците са питани за семейната си история на сърдечно-съдови заболявания, рискови фактори, както и за техните навици, начин на живот и честотата на изкачване на стълби. Информацията е събрана в началото на проучването и пет години по-късно.

Средното време за проследяване е 12,5 години. През това време са регистрирани 39 хиляди случая на атеросклеротична болест на сърцето, 30 хиляди случая на коронарна болест на сърцето и повече от десет хиляди случая на исхемичен инсулт.

Оказва се, че ежедневното изкачване на стълбите значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, пише gather.cafe. По-специално, вероятността от такива заболявания намалява с 20 процента, ако участниците изкачват най-малко 50 стъпала на ден (първоначално не са се качвали по стълбите).

 

 

One thought on “Изкачването на стълби намалява риска от сърдечни заболявания с 20 процента

Comments are closed.