Най-рафинираният вид предателство

Последствията са много горчиви…

Има предателство, което е забележимо и смърдящо, което е ясно и разбираемо за вас и другите хора. Например, когато са откраднали, измамили, директно и брутално наранали.

Но има съвсем различен вид предателство. То е невидимо, лигаво, без ясна форма. Като медуза. И тогава се оказва, че сте „нахранени“ точно с нейната отрова. Не сте били готови за това; може да не сте разбрали напълно какво се е случило. Такова невидимо предателство.

Писателят Берхард Шлинк има определение за това какво представлява този специален вид предателство:

„Отричането е най-рафинираната форма на предателство.“

Защо това е толкова опасно:

Не можете да разберете същността дълго време, оставате в тъмнината, като по този начин продължавате да се излагате на опасност
Отвън връзката ви с предател може да изглежда като идеално приятелство, любов, родство и съответно средата може да е на страната на този човек
Може да се объркате и да дадете противоречиви дефиниции на случващото се.

Какво е това „отричане на предателство“?

1. Не забелязва чувствата на човека

Същото пренебрегване е игнорирането на емоционалните нужди на любим човек. Когато формално изглежда, че има добри отношения и достойният човек е наблизо, но в действителност имате лед и студ във вашите отношения. Вашата личност не се забелязва там.

2. Отхвърля своя дял от отговорността в ситуацията.

Когато човек систематично прехвърля собствената си вина върху близък човек, когато прехвърля цялата отговорност за случващото се върху него.

Една връзка е система, в която участват две страни, така че задавайте въпроси и на двете.

3. Умишлено бездействие или мълчание

Често под правдоподобно прикритие

Човек може да предупреди предварително, да напомни, да откаже, да се съгласи и т.н. Но той просто се отдръпва и гледа как любимият му лети в бездната.

4. Скрит саботаж

Когато той не изглежда директно да откаже, не отрича, той обещава да помогне, да направи и да участва. Но в последния момент се обръща, подвежда, прави се, че не разбира какво говори.

5. Игнор

Това може да е част от всички точки по-горе. Или може би това може да бъде независима линия на поведение.

Всичко това са невидими видове предателство, които в един епизод няма да навредят много. Когато това се превърне в система, когато отровата се инжектира редовно, тогава тя всъщност може да осакати или дори да унищожи живота на човек.

Предателството си е предателство. Не отричайте фактите, не оправдавайте такъв човек.

Илюстрация: Brooke Shaden