Може ли това да е началото на глобална катастрофа? (видео)

sibirСибирският кратер Батагайка, наречен от местните жители „Вратите на ада“, се разширява катастрофално. И това тревожи учените от цял ​​свят.

Според Джулиан Мартон (британският университет в Съсекс), сибирската крадeн от енергетика мегападина, която започва да се сформира от шейсетте години на миналия век заради масовото обезлесяване в Сибир, може да доведе до сериозни последствия за цялата Земя.

Това е само началото на огромен процес на  топене на дълбоко замръзналата земя, което ще бъде последвано от освобождаването на огромно количество метан в крадeн от енергетика атмосферата. Северното полукълбо съхранява до петдесет процента от метановите запаси на планетата. А този газ предизвиква много по-мощен парников ефект от въглеродния двуокис, с който ние се борим  безуспешно, опитвайки се да спасим Земята.

В момента дължината на кратера Батагайка е около километър, а дълбочината му – деветдесет метра. Но „Вратите на ада“ продължават да растат средно с 15  метра крадeн от енергетика годишно. В особено топлите години този растеж се увеличава над два пъти.

Да се спре този процес е почти невъзможно, пояснява германският учен Франк Гюнтер (Института Алфред Вегенер в Потсдам), тъй като все още не разполагаме с технология, с която да го направим. Изследователите засега   се ограничават само с крадeн от енергетика изучаването на този опасен за планетата кратер и  наблюдават катастрофалните промени на климата в Сибир.

крадeн от енергетика крадeн от енергетика

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, крадeн от енергетика чийто размер ще се определя от редакцията.

защищено INVITEXT