ср. апр. 17th, 2024

Знаехте ли, че във вашата памет има бутон „DELETE“?

original

Що за бутон е и как да го натиснем?

„Повторението е майка на знанието„, казва добре познатата поговорка.
И това е вярно:  колкото повече свирите на пиано, учите чужд език или жонглирате, толкова по-здраво се укрепва тази дейност в мозъка. Учените знаят това отдавна. Но през последните години изследвания  разкриха втората част от тази истина: за да научим нещо, първо трябва нещо да забравим.

Това е процесът на забравяне – разрушаването на старите невронни връзки – което позволява на мозъка да научава нови неща. Това се нарича „синаптично окастряне“, pruning.

Ето как работи:

Представете си, че вашият мозък е градина, но вместо цветя, плодове и зеленчуци, в него растат синаптични връзки между невроните. Именно по тези връзки се движат невротрансмитери като допамин, серотонин и т.н.

Така наречените глиални клетки са градинарите на мозъка, които ускоряват предаването на сигнали между невроните. Но други глиални клетки се занимават с почистване: те вадят плевелите, унищожават  паразитите, почистват падналите листа.
Тези чистачи се наричат ​​микро-глиални клетки. Те изрязват ненужните синаптични връзки.

Учените продължават да спорят за това как точно микроглиалните клетки решават, че една връзка трябва да бъде отрязана, а  друга да бъде оставена. Очевидно връзките, които подлежат на изрязване, се  маркират със специален протеин.

Тази профилактика на  връзките се нарича синаптично окастряне, pruning. По този начин мозъкът физически освобождава пространство за образуване на нови връзки, което ни позволява да овладяваме нови знания.

Ето защо сънят е  толкова важен:

Имали ли сте някога усещането, че главата ви е препълнена, особено когато усвоявате нови знания или умения? Най-вероятно, точно така е било!

Когато учите много и нови неща, мозъкът ви създава нови връзки, но това са крехки, краткотрайни връзки. Мозъкът скоро ще трябва да ги отреже и да създаде нови, по-ефективни и преки.

Това се случва, когато спим.

Когато спите, мозъчните клетки се свиват до 60% от „дневния си“ обем, като отстъпват място на глиалните градинари. Те идват за да изрежат  ненужните синапси.

Познато ли ви е това усещане, когато добре сте се наспали и се събуждате  сутрин с ясна глава? Това е следствие от синаптичното изрязване! Това е грубо казано нещо като дефрагментирането на диска на вашия компютър.

Имате ли неспокоен и плитък сън? Решението е това:
Мощна медитация за спокоен, дълбок сън.
Изчиства от негативните мисли преди лягане. Хармонизира енергията.
Конфигурира подсъзнанието на  възстановяване на сън. Дарява с  ресурсно събуждане.

Но как да контролираме какво да се отстранява от мозъка, а  какво да остава?

Какви синаптични връзки се маркират за изтриване? Тези, които не използвате.

Тези, които използвате, се поливат и обгрижват. Така че следете вашите мисли.

Ако прекарвате твърде много време в четенето на форумите, гледате Биг Брадър и твърде малко – за работа, познайте кои синапси ще бъдат маркирани за изтриване?

Ако се карате с някого на работа и прекарвате цялото си време, за да измислите начин да отмъстите на противника си, вие ще бъдете синаптична суперзвезда на отмъщението, но не и  успешен  служител.

Побеждава това, върху което сте се фокусирали! Вие  буквално конструирате своя собствен мозък, когато решавате на какво да обърнете повече внимание.

Разбира се, вие не можете да контролирате всичко, което се случва с вас през деня, но можете да контролирате реакцията си към това, което се случва. По-точно, можете да изберете на какво да реагирате и на какво не, като така формирате подходящите невронни връзки.

Не се съсредоточавайте върху това, което ви пречи, а върху това, което ви развива. Заменете фантазиите за невъобразими неща с медитации.

Освободете ума си.

Накратко, научете себе си  да не мислите за лошите и безполезни неща. Просто не им отделяйте време и внимание – и вижте как  ще се подобри паметта ви!

Повярвайте, положителният резултат няма да закъснее!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post