чт. мар. 28th, 2024

Този, който ви казва, че трябва да живеете в постоянен комфорт, е ваш враг!

В качеството си на дългосрочна стратегия комфортът е опасен. Независимо от това, което вече знаете и това, което вече сте прочели, всеки човек се стреми към растеж и се опитва да се развива постоянно.

Според определението на   Lifehacker, „зоната на комфорт е зона на жизнено пространство, където вашите действия и поведение съответстват на установен модел, който свежда до минимум стреса и риска“.

Растежът изисква дискомфорт. Ако се опитате да живеете без сътресения, вие се лишавате от надеждата да изненадате себе си, да постигнете повече и да получите нови, по-добри впечатления, от които и се състои животът ви.

Животът в комфорт никога няма да ви даде това. За човек, който се стреми към израстване, зоната за комфорт е просто място, където може да си почине за миг, за да натрупа сила преди нова атака към върха.

Т. Харв Екер казва: „Никой никога не е умрял от дискомфорт, но живот  в името на комфорт  е убил повече идеи, повече възможности, повече действия и повече растеж от всичко останало взето заедно. Комфортът убива! ”

Постоянният комфорт ви оставя постоянно в една и съща точка, където сте спрели, когато сте достигнали комфорт. В този случай вие просто остарявате.

„Идеята за зона на комфорт влиза в класическия експеримент в психологията. Още през 1908 г. психолозите Робърт М. Йеркес и Джон Д. Додсън обясняват, че състоянието на относителен  комфорт обезпечава постоянно ниво на производителност.

За да увеличим максимално производителността си, ние се нуждаем от състояние на относителна тревожност, когато се напрягаме малко повече от обикновеното. Това е пространство за „оптимално безпокойство“ и то винаги е извън нашата зона на комфорт „, казва Алън Хенри от Lifehacker.

Растежът започва там, където свършва зоната на комфорт.

Комфортът убива креативността и производителността. Вашето тяло и ум се стремят към онова, което е по-просто. Естествено е да се стремим  там, където е безопасно. Но растежът ви зависи от дискомфорта. Това е таксата за разработване на нови програми и дисциплини, търсене на нови начини и решения, нови начини за производство на това, с което вече се занимавате.

Ние се стремим   да избегнем безпокойството и избираме по-лесния път. Вашата зона на комфорт осигурява състояние на душевен мир. Лесно е да разберем защо ни е толкова трудно да се принудим да напуснем зоната си на комфорт.

„Мъжеството започва с това, което искаме да покажем на себе си и искаме да бъдем забелязани“, казва Брен Браун, който написа книгата „Голямата смелост: как липсата на страх пред риска преобразява нашето съществуване.“

Брен казва, че несигурността в социалната, политическата или икономическата сфера ограничава нашата зона на комфорт. И колкото повече се страхуваме, толкова по-малка става нашата зона на комфорт и по-трудно ни е да се разделим с нея.

Повечето хора живеят с упоритата илюзия, че винаги можем да отложим за утре това, което трябва да направим днес. Ние последователно се придържаме към това убеждение и продължаваме да отлагаме, докато не се натрупа огромен куп с проблеми.

Няма нищо лошо в това да сте в зоната си на комфорт. От време на време трябва да се върнете към нея, за да се отпуснете и да оцените придобития опит. Въпросът тук е в това, че не трябва да бъдем в нея постоянно, в противен случай няма да има растеж.

Ако не създавате съзнателно нови предизвикателства, винаги ще правите това, което е по-удобно за вас в момента – да сърфирате в Интернет, вместо да работите, да гледате телевизия, вместо да тренирате, да избягвате сложни разговори,  вместо решително да се заемете с разрешаване на конкретна конфликтна ситуация.

Стремежът към зоната на комфорт, за да се избегнат ненужни, както ни се струва, трудности, е заложен в нас от природата. Само че за да продължим растежа си, трябва да можем редовно да преодоляваме този естествен инстинкт и да не се страхуваме да се сблъскваме с препятствия.

Вашите знания са от решаващо значение във всички области. И ако не искате да оставате на последното място сред всички останали,  през целия си живот, трябва постоянно да подобрявате знанията си и да придобивате нови умения. Това означава, че трябва да прочетете нещо отвъд това, което вече знаете. Упражнявайте ума си чрез изследвания, четене и други познавателни дейности.

Научете се да различавате комфорта от дискомфорта

Да излезете зад пределите на навиците си невинаги е лесно. Възниква желание да се предадете. Но преодоляването на препятствия е единственият начин да подобрим живота си.

Не се задоволявайте със знанията, които вече имате, само защото в момента имате достатъчно от тях. Потърсете нови. Позволете на мозъка си да бъде любопитен!

Опитайте, ако не всеки петък, то поне всеки втори,  да си вземате нова книга, една от тези, които обикновено пренебрегвате, по пътя за дома да влезте в нов ресторант, да гледате този филм, който не сте искали да гледате, слушайте ново предаване по радиото по пътя към работата. След известно време ще намерите много нови и интересни неща за вас и ще придобиете нови умения.

Реалният растеж – това са ежедневни балансирани и дисциплинирани действия. И именно перспективата да откриете нови възможности – е това, което ще ви позволи да прекрачите отвъд пределите на вашите удобни и познати граници, дори ако означава да направите смела крачка в неизвестното.

Мислете за мозъка си като за мускул, който без упражнения по естествен начин отслабва с времето.

Започнете да развивате неподправен интерес към хора, неща, места, събития и дори идеи, които са около вас. Задавайте въпроси. Обръщайте внимание. Учете се. Проверявайте. Проявявайте интерес. Нека умът ви отново стане детски.

Започнете с малкото. За да излезете от зоната си на комфорт, изобщо не е необходимо да се отказвате от всичко привично веднага.

Ръстът извън вашата зона на комфорт ще ви даде увереност в други области от живота ви.

Растежът или напредъкът в текущите ви дейности могат да ви дадат увереност в други области от живота ви. И това е добър повод да опитате нови неща във всички посоки.

„Вашата зона на комфорт ви държи в много предсказуемo пространство“, казва Марла Табака.

Обикновено вие знаете точно какво ще се случи във вашата безопасна зона. Страхът от неизвестното ви кара да останете в нея толкова дълго, колкото е възможно. Зад нея е неизвестното. Никога не знаете какво може да попречи на плановете ви за утре. Но знаете със сигурност, че можете да ги съставите.

Така че уловката тук е да отхвърлите очакванията си и да се задоволите с резултата. Ако се страхувате да живеете извън зоната си на комфорт, поемете малък риск.

Ако искате да представите нов продукт – започнете да го произвеждате на малки партиди. Не се опитвайте да рискувате всичко и наведнъж. Заложете само това, което можете да си позволите да загубите. В този случай дори загубите ще ви бъдат от полза – например ще ви научат как да подобрите продукта или как по-добре да го продавате. Отбелязвайте всички резултати. Винаги гледайте напред, какъвто и да е резултатът ви. Празнувайте малките победи и преминете към следващата стъпка. Бъдете винаги мотивирани.

Твърде много от нас все още се страхуват от ежедневните рискове.

Ако правите същото, което винаги сте правили, тогава ще получите това, което винаги сте получавали

Това е цитат, който винаги трябва да помните, когато мислите за промени или рискове. Никой не обеща, че придобиването на нови навици (или дори просто изоставяне на старите) трябва да се получава лесно. Но уродливата истина на живота е, че ако не променяте нищо, животът ви също няма да се промени.

Каквато и професия да изберете, има неща, които ви се струват непроменени, но ако очаквате други и дори още по-добри резултати, тогава е време да промените нещо.

Резултатите извън вашата зона на комфорт могат да променят вашите перспективи по други въпроси и на други идеи, които искате да изпробвате.

„Във Virgin използвам два метода, за да освободя нашия екип от една и съща рутина: надграждам за рекорди. Рискът е чудесен начин да тествате мен и нашата група, както и да раздвижим границите, докато се забавляваме заедно. Ако вие и вашият екип се научите да поемате рискове заедно, това ще бъде голямо предимство при решаването на много проблеми в професионалната ви кариера “, казва Ричард Брансън, основател на Virgin Group.

Обикнете продуктивния дискомфорт

Колкото повече започне да ви харесва  изследването на собствените ви възможности, толкова по-скоро ще разберете на какво наистина сте способни. Невъзможно е да разберете, без да опитате.

Даниел Х. Пинк, автор на книгата: „Какво наистина ни мотивира“, казва, че идеалът, към който наистина се стремим, е зона на продуктивен дискомфорт.

„Ако ви е твърде комфортно, значи вие не сте продуктивни. И ако ви е твърде некомфортно, значи също не сте продуктивни. Не трябва да сме прекалено горещи или прекалено студени “, казва той.

Излезте извън зоната си на комфорт, може би успехът или пробивът ви зависят от това. Ако се научите да се чувствате добре извън тази зона, тогава най-вероятно ще започнете да мислите какво следва да правите по-често.

Не забравяйте, че свикването с такъв начин на живот ще отнеме време, усилия, стратегии и решителност. Но ако имате надежден план и достатъчна решителност за неговото изпълнение, резултатите могат да надхвърлят всички ваши очаквания.

Ако се провалите, тогава ще разберете какво не трябва да се прави. Във всеки случай – никога няма да е излишно да се опитате да направите нещо, което ви плаши малко – рискувайте и погледнете резултата, това може да ви изненада.

Преведено от https://medium.com/personal-growth/you-cant-get-away-with-staying-comfortable-3c4a3f53afd6

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post