пт. мар. 29th, 2024

Умиращо шимпанзе „по човешки“ се сбогува с биолога, когото познава 40 години (видео)

Персоналът на зоопарка никога преди не бил виждал толкова силна привързаност на животно към човек. Маймуната се сбогува с приятеля си завинаги.

Шимпанзето Мама е живяла в Кралския зоопарк в Холандия  59 години. Била е в центъра на матриархатната система на колонията от шимпанзета. Доживявайки последните си дни, тя започнала да отказва храна и през цялото време лежала свита на топка.

Това продължило, докато стар приятел не дошъл да я посети, професорът по биология в Утрехтския университет Ян Ван Хоф, който познавал Мама от 1972 г. и  участвал в създаването на първата толкова голяма колония от шимпанзета в плен. След като разбрал  за състоянието на маймуната, той изоставил всичките си дела настрана и дошъл да се сбогува с нея.

Мама не разпознала веднага професора, но веднага щом разбрала кой е пред нея, тя буквално се озарила от щастие. Шимпанзето се усмихвало, милвала лицето на приятеля си през цялото време и го прегръщала за врата, привличайки го към себе си.

Персоналът на зоопарка бил изумен от това колко дълбоко преживявала всичко това маймуната. Радостта й била искрена и много трогателна – по този начин може да се сбогувате само с най-скъпите си приятели.

Само седмица по-късно Мама почина. Франс дьо Ваал, поведенчески учен, който е работил с нея, я нарича „изключително силна личност със силна воля“. Според него никой не може да се сравни с нея.

Тя изненадващо успявала да разрешава конфликтни ситуации в колонията и се радвала на голям престиж сред роднините си. „На всички ще ни липсва. Рядко съм срещал такива прекрасни личности – както сред животни, така и сред хора “, добави той.

Мислите ли, че маймуните могат да изпитва същите чувства като хората?

 

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Време е да възстановим човешкия си облик. И нека Карантината бъде с нас!

Време е да възстановим човешкия си облик. И нека Карантината бъде с нас!

За Карантината на душата. Време е да оздравяваме! Ние отдавна сме болни. Болни от агресия, завист, грубост, простащина, невежество, равнодушие, гняв, алчност, лъжи, лицемерие … И ако се поставя човечеството…

 

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post