чт. апр. 25th, 2024

Смъртоносните емоции – връзката на стреса с болестите

Стресът оставя своите следи върху кожата не само под формата на болезнени белези.

Душевното състояние на човек се отразява върху лицето му – по челото и в ъглите на устата се появяват остри „стресови“ бръчки. Те не се изглаждат дори когато човек спи.

Много хора, включително лекари, не признават, че телесните заболявания са свързани по някакъв начин със състоянието на душата. Те не придават значение на психосоматични процеси.

Много медицински училища поддържат мнението, че психосоматични заболявания изобщо не съществуват: те са само плод на въображението.

Но всеки здравомислещ човек интуитивно разбира, че тези заболявания съществуват. Те започват с процеси, които протичат само в мозъка – въображение, мислене, възприятие, спомени. Но тези процеси завършват с много реални физически заболявания.

Връзката между стреса и болестите

Как определени заболявания са свързани със стреса
Властта на хормоните на стреса
Вгледайте се корена на стреса

Попитайте човек, който от дълго време страда от психосоматично разстройство. Той ще ви потвърди, че то с нищо не е по-добри и не е по-леко от всяка друга болест. Понякога тези заболявания са много болезнени за пациентите. Не пренебрегвайте болестта, която възниква в душевното състояние.

Съвременните научни данни все по-убедително показват, че психичният компонент е присъщ не на отделните редки заболявания, а на повечето заболявания.

Ето някои психологически разстройства, свързани с продължителен стрес: общо тревожно разстройство, пристъпи на паника, посттравматичен тревожен синдром, депресия, фобии, обсесивно-компулсивни разстройства и други, по-рядко срещани патологии.

Продължителният стрес се проявява и във физически неразположения. При хронично пренапрежение почти всеки орган е сериозно застрашен. И ако не се вземат необходимите мерки, хроничният стрес води до редица физически проблеми:

Как определени заболявания са свързани със стреса

Рак

Имунната система съдържа цитотоксични Т-лимфоцити (Т-убийци, „клетки убийци“). Те са първата защитна линия на организма срещу ракови клетки, вируси, бактерии и гъбички. Само малко хора знаят, че злокачествените клетки възникват с определена честота при всички хора.

Но ако имунната система работи правилно, тогава тя се справя бързо и ефективно с опасните клетки. „Клетките убийци“ се нахвърлят върху трансформираната клетка, преди тя да прерасне в тумор. Най-ефективният начин за предотвратяване на рак е силната и стабилна имунна система. А дългосрочният стрес сериозно го подкопава.

Автоимунни заболявания

Сега много се говори за укрепване на имунната система, но трябва да се отбележи, че прекомерното й укрепване също е опасно. Имунната система се контролира от мозъка. Когато нещо се наруши в това взаимодействие, последствията могат да бъдат нееднозначни. Понякога имунитетът реагира не с отслабване, а, напротив, с необуздана активност. Тогава имунните клетки атакуват не само врагове, външни и вътрешни, но и здрави клетки. В резултат на това се развиват автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус.

Една от основните опасности, които нарушават балансираното взаимодействие на мозъка с имунната система, е хроничният стрес!

Алергия

Всички видове алергии – алергичен ринит, хранителни алергии, уртикария, екзема, бронхиална астма и други – са пряко свързани с неизправности в имунната система, когато тя приема напълно безвредни вещества за опасни. И тя започва да се бори с тях. Тези сривове обикновено са причинени от силен стрес.

Тялото приема прах, частици от птичи пера, животинска козина и косми, мухъл и цветен прашец за вражески инфилтратори, а имунната система се активизира, за да се бори с тях. Високоспециализираните имунни клетки (т.нар. мастоцити) отделят хистамин, който предизвиква алергична реакция: кихане, хрема, дразнене на лигавицата на очите, зачервяване на кожата. Организмът прави всичко възможно да се отърве от дразнителите.

Ако алергенът се намира в храната, тогава стомашно-чревният тракт се дразни и се появяват кожни реакции: така тялото се опитва да премахне нежеланото вещество. Крайната степен на алергична реакция е анафилактичният шок, често завършващ със смърт. Появява се в отговор на ужилване от оса или пчела, на антибиотици, а от храната към миди, фъстъци и някои други храни.

Кожни заболявания

Многобройни проучвания показват, че стресът причинява псориазис. Псориазисът може да се сравни с вулкан, който започва да изригва под въздействието на невидими сили, бушуващи под привидно спокойна повърхност. Тялото започва да пръска страх, разочарование, гняв и други разрушителни емоции през кожата. Болезнените, сърбящи псориазисни лезии сигнализират, че тялото се е разбунтувало срещу прекомерния стрес.

Връзката между стреса и акнето е добре документирана. Акнето от стрес най-често се появява при бизнес дами на средна възраст, които активно преследват кариера. Акнето е често срещано явление при тези, които се явяват на изпити или извършват спешна работа, с една дума, при хора, чиято дейност изисква постоянен стрес.

Понякога кожните заболявания са придружени от усложнения. Псориазисът, екземата и стресовото акне намаляват защитната функция на кожата. По повърхността на кожата се образуват малки отворени рани – входна врата за различни микроорганизми. Когато микробите попаднат вътре, се развиват заболявания, които при заразяване на кожата са трудни за лечение и дори могат да доведат до смърт. В медицинската литература са описани случаи на фатален изход при стафилококови инфекции, които са се разпространили чрез абсцеси и други кожни лезии. Особено опасни са отворените рани по лицето или главата – инфекцията може лесно да проникне в мозъка.

Трябва да се подчертае, че циреите и обривите по кожата не трябва да се приемат с лека ръка – те могат да причинят сериозни усложнения.

Стресът оставя своите следи върху кожата не само под формата на болезнени обриви. Душевното състояние на човек се отразява върху лицето му – по челото и в ъглите на устата се появяват остри „стресови“ бръчки. Те не се изглаждат дори когато човек спи.

Други заболявания

Хроничният стрес понякога кара хората да скърцат със зъби и да стискат челюсти в съня си. Сред хората, които страдат от дисфункция на челюстните стави, има много хора, които имат това заболяване, причинено от стрес.

Резултатите от едно проучване показват, че около 80% от пациентите с множествена склероза са преживели травматично събитие около година преди обострянето на заболяването. В контролната група (хора, които не страдат от това заболяване), само 35-40% от анкетираните са страдали от подобно.

Може би стресът не е пряката причина за някои от тези заболявания, но значително влошава симптомите им и страданието на пациента.

Властта на хормоните на стреса

Вече е ясно, че адреналинът поставя човека в същото състояние като морфина. И на молекулярно ниво тяхното действие е много сходно: в него участват едни и същи рецептори.

И подобно на опиумната зависимост, адреналиновата зависимост води не до радостно бъдеще, а до подкопано здраве – до отслабена имунна система, сърдечни проблеми, преждевременно стареене и ранна смърт.

Хормоните на стреса са като морков, висящ пред муцуната на магаре. Ние гоним нашия „морков“, но щом го получим, бушонът гори. Не е толкова вкусен, колкото очаквахме. Преследването беше забавната част. Човек, който е пристрастен към адреналина, не може да се раздели с преследването и постоянно търси нови цели, които да преследва.

Хората, водени от хормоните на стреса, често постигат голям успех в кариерата си. Постоянно се напрягат – все повече, по-добре, по-високо! След като са достигнали целта, те изпитват удовлетворение (макар и бързо преминаващо). И в други области на живота, независимо каква награда се задава пред носа им – начин на живот, финансово положение, красив партньор – те се вдъхновяват от вълнението от преследването.

Напълно приемливо е от време на време и за кратко да презареждате батериите си, като гледате динамично спортно събитие или приключенски филм. Но ако човек постоянно се стреми към такова възбудено състояние, тогава той тръгва по пътя на пълното изгаряне. Имайте предвид, че сърцето, нервната система и други органи понякога реагират на положително зареден стрес по същия начин, по който реагират на стреса, причинен от лошо събитие.

Други хора в пристрастеността си към адреналина не щурмуват върховете. Те получават желания хормон, намирайки се в постоянна емоционална криза. Животът им е бягане от една сърцераздирателна история към друга. Около тях винаги всичко кипи и избухва. Във връзките има вечни конфликти и страсти и определено трябва да си пъхнете носа в делата на други хора и ако няма кой да контролира, тогава това е цяла трагедия. Чудили ли сте се защо някои хора просто не могат да живеят спокойно? Те задължително са въвлечени в някаква кризисна ситуация. А отговорът може да е прост: възможно е тези хора толкова да са свикнали да живеят в разгара на страстта, че да са се пристрастили към адреналина и кортизола.

Има семейства, в които бащата винаги е ядосан, а майката постоянно е в депресия. И тогава тихата дъщеря тийнейджърка разтърсва семейството с новината, че е бременна. А скоро родителите разбират, че синът им е наркоман. Вероятно всички членове на тези семейства са пристрастени към адреналина и кортизола под една или друга форма.

Стигнете до корена на стреса

Ако живеете в постоянно бързане и стрес, тогава е възможно и вие да сте пристрастени към хормоните на стреса. Сега може да се чувствате добре, но ако сте запалили свещта от двете страни, скоро ще дойде моментът, когато тя ще изгори напълно.

Адреналиновата зависимост се основава на нуждата на човек да се чувства най-добре или поне по-добре от обикновено. Хората, които са пристрастени към адреналина, са постоянно заети да преследват желанията си – за тях това е пътят към щастието. Постепенно те стават напълно нечувствителни към истинските ценности.

Спрете за момент. Помислете какво наистина искате, за какво мълчаливо се моли душата ви. Малко вероятно е да ви хрумнат някакви материални богатства или нови постижения. Малко вероятно е да искате наркотици. Най-вероятно сърцето ви няма да поиска нито едно от онези постижения и придобивки, които са свързани с луксозен бляскав живот. Моля, имайте предвид, че хората, които са на прага на смъртта, обикновено променят ценностната си система и се посвещават на това, което е наистина важно и необходимо за тях.

Ето какво излиза на преден план:

мир с Бога;
взаимно разбирателство и любов в семейството;
здраве, сила и енергичност;
мир в душата;
прости удоволствия, които носят радост;
време за общуване с приятели;
намиране на смисъл в живота, обикновено породен от желанието да бъдеш благословия за другите.

В такива моменти става ясно какво не иска човек. Като правило хората изобщо не искат да скандализират и да спорят, да живеят сред насилие и грубост. Те не искат пренаситена програма, прекомерни задължения, прекомерна отговорност. Те не се стремят да бъдат изтощени, да загубят вкуса си към живота или да прекарват дните си безучастно и безцелно. А сред тези, които още не мислят за края, едва ли има хора, които съзнателно желаят безсмислен живот, в който няма място за духовност.

Така че защо да чакате ужасна диагноза или старост, за да започнете да живеете живота, който харесвате? Защо да чакате нещо, за да спечелите психическото и физическото здраве, за което копнее душата ви?

Дон Колбърт „Смъртоносните емоции“

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2022 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post