вт. апр. 16th, 2024

Кой контролира нашия мозък, след като ние не можем?

Да, наистина има някой или нещо, което винаги наблюдава живота ни и знае всичките ни скрити тайни, всичките ни грехове и дори грешни мисли.

Невъзможно е да се скрие нещо от него. Той знае всичко за нас и ни вижда, просто ще мълчи до часа на Страшния съд.

Това е нашият собствен мозък. Да, не се учудвайте, всъщност мозъкът ни не е нашия Аз, той е чужд елемент, отделен от душата ни – която е вашия истински Аз. Както ръката не сте вие, така и умът ви е само орган. Но неговите функции не са лесни за разбиране. Има и експериментални доказателства за това.

Запомнете: нашият мозък не сме ние, ние сме нашата душа.

Разбира се, след смъртта човек се разделя на 3 части: тяло, ум и душа. Сега да помислим колко коварен е нашият мозък.

Знаете, че човек няма почти никакъв контрол над тялото си – с изключение на някои движения с ръце и крака – и дори тогава нещо полезно се получава от това едва след дълги години тренировки.

И сега внимание: ние не можем да контролираме хормоните си – отделя се допамин, когато сме тъжни, или мелатонин, когато трябва да спим, не можем да контролираме дори сърдечната дейност, налягането, температурата, да не говорим за работата на вътрешните органи: черен дроб, бъбреци, стомах . Не можем да контролираме растежа на косата, заздравяването на рани. Както е казал Исус, никой не е в състояние по собствена воля да порасне дори сантиметър.

Тялото не ни се подчинява, то се контролира от нашия мистериозен Мозък Наблюдател и дори поема контрола върху дишането ни, когато ние не го контролираме. Той е този, който ни дава емоции – той ни прави щастливи и тъжни, като ни дарява с емоции.

Но как решава каква емоция да ни даде? Просто е, той винаги наблюдава живота ни и го оценява през собствените ни очи. И сега един много важен момент за разбиране: не можете да излъжете мозъка си, не можете да излъжете себе си, няма смисъл да лъжете себе си – вашият мозък вижда тази лъжа перфектно. Да дадем пример.

Например, затова Транссърфингът на реалността не работи. Създаваш измислен свят, но мозъкът ти те обсажда и казва: ей, братко, не ставай глупак – виждам, че живееш в долнопробно общежитие.

Или ето такъв не много културен, но много показателен пример. Има разлика между самозадоволяването на човека или интимност с партньора. От груба техническа гледна точка процесът е абсолютно същият. Но в единия случай човек получава срам, а в другия куп положителни хормони. Каква е разликата, ако механичните действия са еднакви?

Разликата е, че вашият мозък вижда през вашите очи какво се случва, че постъпката ви не е реална, а е симулация – няма да получите награда. Ето защо трябва да живеете според съвестта си. Защото сами ще се съдим. Нашият мозък е идеалният свидетел на всички наши престъпления и добродетели. За нас той е наистина всевиждащ.

Това е интересно: вероятно затова, когато човек се напие много, му става по-добре на сърцето. Защото така заглушаваме мозъка си – прекъсваме връзките му. Душата като нематериален обект не може да бъде пияна. Разбира се, това също не е добре за душата, но понякога помага да си вземете почивка от постоянния контрол на мозъка. Затова казват: Пих и ми олекна на сърцето.

Механизмът е много прост – правиш нещо добро или полезно – мозъкът те награждава, ако не го правиш – мозъкът ти понижава настроението. Не ние, забележете, не ние сами го понижаваме, това е извън нашия контрол – но ние можем да влияем на факторите и знаем как да угодим на Наблюдателя-мозък

Ето пример, съжаляваме за такъв битовизъм, но основното е: значи моята кухненска печка е мръсна – не я чистя ден, два.. Поглеждам я и настроението ми пада, въпреки че знам, че Ще я измия, макар че не ми пука за тази проклета печка, тук съм и дърпам Завесата на света, а мозъкът ми шепне: не е добре, някак си е мръсно. Не издържах, почистих тази печка – не я погледнах, но мозъкът ми изля толкова много хормони на удоволствие в мен, че вдигнах настроението си за цялата вечер.

Е, душата ми не се интересува от тази чиста печка или че е мръсна. Можете да готвите и така – но тук Мозъкът следи и оценява всичко. Няма по-добър съдия.

Но най-интересното е, че с мозъка е напълно възможно да се преобърне този лайфхак – „почистете печката“, да направите това, което е необходимо, това, което е правилно. И мозъкът ще ви възнагради със серотонин и допамин. Ще получите безплатно удоволствие и добро настроение. Това означава: Живейте според съвестта си, изберете правилния вариант, направете това, което трябва. Е, това, което трябва да знаете, всички знаем в сърцата си.

И когато трябва да отговаряме за живота си, ще трябва да отговаряме пред себе си. На този, който ни познава най-добре и който е видял целия ни живот от началото до края. Така че помислете предварително – дали живеете правилно, дали сте направили достатъчно добро. В края на краищата, след смъртта, всички ние стигаме там – в това, в което вярваме.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2023 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post