Д-р Сергей Бубновски: Слаби крака – слабо сърце! Как кляканията помагат на сърцето?

Кляканията са едно от основните упражнения, които помагат на сърцето, а в случай на сърдечни заболявания (ИБС, аритмия) – те са неговото лекарство.

Преди да обясня упражненията, които се изучават по програмата „Кинезилайт“ ще се върна към някои от понятията за сърдечно-съдовата система. За удобство на разбирането условно разделям „мускулестото тяло” на човека на 3 „етажа”.

Първият е поясът на долните крайници, т.е. мускулите на краката и седалищните мускули.

Вторият етаж – средната част на тялото – мускулите на гърба и коремните мускули.

И накрая,   третият етаж – мускулите на горните крайници. Добре известно е, че сърдечно-съдовата система включва не само сърцето, но и кръвта (артериите, капилярите, вените) и лимфните съдове.

Известно е също така, че кръвта се движи в затворена циркулационна система под формата на еднопосочни потоци – големите и малки кръгове на кръвообращението. Но е малко известно, че има и периферно вътреорганно сърце, към което физиолозите отнасят мускулите на долните крайници.

Сърцето също е мускул (миокард) – помпа, но тя работи на „автомат“, без участието на съзнанието. То помпа кръв в аортата, след това кръвта тръгва по артериите, а те се отнасят към съдовете от мускулен тип, които носят кръвта надолу, към краката (голям кръг) и нагоре, до мозъка (малък кръг).

За това помагат не само гладките мускули на артериалните стени, но и земната гравитация, така че артериалното дърво не е много разклонено.

А надолу артериалната кръв се стича в съдовете на стъпалата (артериовенозни анастомози) и започва венозният кръвен поток, който се издига срещу гравитацията, връщайки кръвта към сърцето. Няма да говоря за кислорода в кръвта и за неговата роля.

Това може да се намери във всяка книга за сърдечно-съдовата система.

А вените връщат кръв към сърцето през съдовете, преминаващи вътре в мускулите, не само и не толкова с венозните клапи, колкото самите мускули на краката. Именно от тяхното състояние зависи скоростта и обема на кръвния поток, който намалява, или по-скоро се затруднява поради тяхната лоша или недостатъчна работа, поради прекомерно телесно тегло или обща мускулна недостатъчност.

Клякане: 1-ви етаж на тялото. Това означава прилагане на силови упражнения за краката с включване на мускулите на стъпалата, долната част на крака, бедрото  и седалището. Изпълнява се в съпровод на диафрагмено издишване „хааа“, т.е. активно издишване с всяко разгъване на краката (т.е. при изправяне). Това не е натоварване на сърцето, а помощ.

Това означава, че „периферното сърце“ подхваща  артериалната вълна от кръв и я връща обратно в сърцето, като в същото време спазва необходимата скорост и обем на кръвния поток. Природата не е изобретила никакви други механизми за поддържане на нормален кръвен поток.

Затова слабите крака означават слабо сърце!

Защо кляканията са необходими за вашето здраве?

Клякането е едно от основните упражнения, които помагат на сърцето, а в случай на сърдечни заболявания (ИБС, аритмия) са неговото лекарство.

Хапчетата, предписани при първите признаци на сърдечна недостатъчност, намаляването на така нареченото физическо натоварване (никога не съм разбирал такава препоръка) „развращават“ организма, като същевременно допринасят за мускулната атрофия. Таблетките са допинг, камшик за грохнал кон.

Като пример, обикновено давам две техники на клякане: без опора (ръцете нагоре) и с неподвижна опора (Фиг. 7, 8).

Противопоказания за клякания са коксартроза на тазобедрените стави (диспластична или деформираща) и деформираща гонартроза, степен III-IV (увреждане на коленните стави).

Въпреки това, както успях да изясня на моите семинари, се поставят много неточни диагнози от рентгенолози, а от страна на артролозите (лекари, които лекуват ставите) се наблюдава явно недостатъчна функционална диагноза на ставите, тоест се поставя диагноза артроза там, където именно функционалната диагностика не открива артрози. Защо? Обяснявам.

Пациентът се оплаква от болка в тазобедрената става – ето ви коксартроза. На снимката е “чисто”, ставата е непокътната и се върти. Въпреки това – коксартроза; човек се оплаква от болка в областта на ставите … Често лекарите дори не проверяват функцията на ставата. Максимум – ще почукат с чукчето по изходните точки на нервните окончания.

Същата картина е и с коленните стави. Според наши оперативни данни, до 70% от хората с диагноза коксартроза или гонартроза в медицинската си история, всъщност я нямат.

В такива случаи причина за болките в ставите може да бъде остеохондроза на поясната част на гръбначния стълб. Но във всеки случай е необходимо да се извърши така наречената функционална диференциална диагноза, която, за съжаление, експертите по правило не правят.

Получавам много писма за това. Изпращат снимки. Искам веднага да предупредя всички: по снимките, т.е. дистанционно, окончателна диагноза не може да се постави. Само след миофасциална диагностика.

За съжаление, много от моите читатели не четат препоръките внимателно, започват да клякат при наличието на истинска деформираща артроза на долните крайници и вместо да помогнат на сърцето, получават усилване на болките в краката.

И още за кляканията. Лично аз предпочитам да клякам с изправен гръб, държейки гумени  амортизатори, прикрепени към неподвижната опора (Фиг. 9), или просто на шведската стена. Това позволява да се изключат мускулите на гърба и да се включат само мускулите на краката.

Също така ви съветвам да клякате в морето, да стоите дълбоко във водата (ръцете над водата), както и в басейна като се държите за парапетите. Клякане във водата мога да правят дори и хората с не съвсем здрави тазобедрени стави, тъй като   течната среда снижава гравитацията и телесното тегло не “притиска” ставите.

Клякането може да се замени с бягане, колоездене, плуване, ходене.

Напомням още веднъж. Основното условие за клякане – при разгъване на коленете и при изправяне на краката, се прави издишване „хаа”. Опитайте се да клекнете за начало 10 пъти. Сгъвайте коленете си под ъгъл, който позволяват ставите и мускулите. Обикновено за начало не трябва да спускате бедрата под коленете.

Случва се мускулите на краката да са толкова отслабнали, че човек при клякане буквално да падне на пода, но не може да стане. В този случай е достатъчно ъгълът между бедрото и пищяла да е 90 ° (бедрото е успоредно на пода). Ако на следващия ден няма мускулни болки, можете да увеличите поредицата от клякания до две или три, т.е. да доведете общия брой повторения до 20-30.

Повече от три серии по 10 клякания в първите дни не ви съветвам да правите. Това се отнася за хора, които са с отслабнали мускули. Ето защо е необходимо да се съсредоточите върху състоянието, което възниква след първите дни на тренировките, предимно върху мускулните болки и сърдечната честота.

Освен това, в първите дни, кръвното налягане и дори телесната температура могат да се увеличат. Това са нормални адаптивни отговори. Тялото трябва да бъде обучавано постепенно и търпеливо. Не бързайте да увеличавате броя на упражненията. Отнасяйте се към себе си и състоянието си трезво и адекватно. Не стигайте до фанатизъм.

Клякания може да се правят ежедневно на малки серии от 30 до 50 – три пъти по 10 клякания, пет пъти по 10 клякания и т.н., или след ден – от 50 до 150.

Един от физическите показатели за адекватността на натоварването при клякане при здрави (млади) хора е усещане за парене в мускулите на предната повърхност на бедрото (четириглавите мускули на бедрото). Но тази функция е за обучени и може да се случи в края на всяка серия упражнение 1.

В такъв случай е възможно да се преодолее „паренето“ в мускулите преди техния „отказ“ – за много подготвени, т.е. до състояние, когато е невъзможно да се прави повече това упражнение. Интервалът между сериите – 10-20 секунди, но не повече.

След клякания препоръчвам да разтегнете мускулите на краката и гърба. Всяко разтягане след силови упражнение е необходимо за това мускулите да не ви болят на следващия ден. Ако решите да завършите упражнението само с клякания, след като приключите не забравяйте да потопите краката си в студена вода за 5-10 секунди.

След това краката трябва да се подсушат с твърда кърпа.

д-р Сергей Бубновски

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Д-р Сергей Бубновски: Боли ви гръбначния стълб? Откажете се от компресите и се заемете с гимнастика! (видео)

Д-р Сергей Бубновски: Боли ви гръбначния стълб? Откажете се от компресите и се заемете с гимнастика! (видео)

Докторът на медицинските науки, професор и телевизионен водещ Сергей Бубновски, след автомобилна катастрофа ходи на патерици цели 27 години. И прави невероятното! Изправя се на крака. Благодарение на разработената от…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!