пт. апр. 26th, 2024

Д-р Сергей Бубновски: Боли ви гръбначния стълб? Откажете се от компресите и се заемете с гимнастика! (видео)

Докторът на медицинските науки, професор и телевизионен водещ Сергей Бубновски, след автомобилна катастрофа ходи на патерици цели 27 години. И прави невероятното! Изправя се на крака. Благодарение на разработената от него система за възстановяване. Не си е позволил да се отпусне, искал да живее пълноценен живот. И това при особено тежка патология и няколко сложни операции!

И днес, на своите приеми, Сергей Бубуновски буквално преобръща мисленето на своите пациенти. Мислите, че ви боли гръбначния стълб? – Нищо подобно, там няма болка – казва професорът. Но състоянието на стълба на живота пряко влияе на човешкото здраве, казва Сергей Бубновски и предлага собствено решение на този проблем.

Здравето  на гръбначния стълб

– Сергей Михайлович, вие имате различен от традиционния поглед върху лечението на гръбначния стълб …

– Просто трябва да се разбере една важна позиция: гръбначния стълб не е просто набор от кости и хрущяли, прешлени и дискове. Това е крепост, вътре в нея се крие гръбначния мозък на централната нервна система. И червеният костен мозък, който произвежда червени кръвни клетки, е отговорен за имунитета и хемоглобина. Всяко гръбначно нараняване води до непоправими разрушения в тази крепост.

Ето защо аз съм против спиналната хирургия, например при херния на междупрешленните  дискове. Въпреки, че те отдавна са станали стандарт в нашия медицински свят. Но е доказано (и не е казано първо от мен), че хернията на гръбначния стълб не засяга гръбначните нерви, тъй като самият междупрешленен диск е под изхода на коренчетата на гръбначния мозък. Това – като първо.

Второ. Костите на хрущяла не болят. И нервите на гръбначния мозък също не болят, защото те нямат болкови рецептори. А болкови  рецептори имат (главно) само мускулите, сухожилията, връзките … Заключение? Диагнозата „Хернията,  като причина за болка в гръбначния стълб“ е несъстоятелна.

Но у нас всичко се извършва по схемата: пациентът отива при лекар, лекарят предписва ЯМР, рентген и на базата на тези изследвания се прави диагноза и се предлага план за лечение. Така че лечението предварително   е погрешно! Тъй като дълбоките мускули на средната повърхност на гръбначния стълб не се изследват с никакъв ЯМР. И, за съжаление, това води до катастрофа, наречена „загуба на здравето на гръбначния стълб“.

– Как?

– Мускулите са лечебен фактор. Те доставят храна на дисковете. Доставят храна на органите. Защото вътре в мускулите минават кръвоносни съдове. И точно това обстоятелство често се забравя от терапевтите. Боли ли? Е, казват те, сега ще ви предпишем хапчета за обезболяване… А тези хапчета, между другото (също е доказано!), в 50% от случаите водят до инфаркти и инсулти.

Не помагат хапчетата? Нека да приложим блокада! Ама каква блокада ?! Тя блокира нервната пропускливост, оставяйки човека беззащитен. И най-важното – не дава резултати, не възстановява работоспособността. Води до операции, които автоматично превръщат в хората в инвалиди.

Считам, че главният фактор за здравето на гръбначния стълб са мускулите, през които преминават съдовете и нервите. И ако работите правилно с тези мускули, можете да постигнете отлични резултати.

Много предлагат бягане. Това е добро аеробно натоварване за здрави хора със здрави стави. За които умеят да подготвят тези стави за бягане. Бягащи правилно – в добри обувки; умеещи да контролират пулса преди бягането, след бягането … Кой от вас може да си контролира пулса? Обули маратонки – и започнали да бягат! После ставите болят, гръбначният стълб боли, появява се херния … Но пък сърцето е здраво, нали? (усмихва се).

Мнозина сега практикуват йога. Всичко изглежда страхотно: мускулното разтягане е много важен фактор за здравето. Но как да се разтягат, ако имате артроза, херния на гръбначния стълб, болят ви коленете? Дори ако работите с половин сили, можете да увредите мускулите. А ако е  с половината сила – тогава какъв е смисълът на тази йога?

– Какво можете да предложите?

– За да се отървете от болката в гръбначния стълб, да възстановите здравето си, първо трябва да се обърнете към център за кинезитерапия и да проведете мултифункционална мускулно-сухожилна диагностика. Същата тази диагностика, която трябва да се добави към ЯМР и  рентгена. Аз не съм против тези изследвани по принцип, но просто не са достатъчни! Трябва да разберете: можете ли да се навеждате или не? Можете ли да правите лицеви опори или не.

Аз деля гръбнака на три части. Точно така, както и цялото тяло.

„Първи етаж“ – краката. Краката са отговорни за лумбалната (поясната) част на гръбнака. Това означава, че човек (ако има здрави стави) може да кляка, за да подобри кръвоснабдяването на този участък и тазовите органи – простатата при мъжете, и разни неща на матката при жените. Защото именно липсата на кръвен поток на този „етаж“ води до миома, простатит и ендометриоза.

„Вторият етаж“ – туловището. Мускулите на гърба и гърдите. Аз предлагам упражнения за пресата: лежите по гръб, повдигате и сваляте краката си. Задължително е като издишате, да го правите така, енергично, силно: „Ха !!!!“. Защото така се  намалява вътрекоремното, вътрегръдното и вътречерепното налягане.

Да, човек често прави гимнастика, но няма резултат: пак се чувства зле! Хората идват на нашите занятия с налягане 200 на 160, а си тръгват със 160 на 85. Тъй като се учат да работят правилно с дишането, това е изключително важно.

– Аз вероятно повече се отнасям към „третия етаж“ – „офисен плъх“: шията ме боли вечерта, главата… Какъв съвет ще ми дадете, докторе?

– Да подобрите притока на кръв в проблемните зони, в същия този шиен сектор на гръбначния стълб. Обяд, всички са излезли? Ставаш и дори от масата, от стената няколко пъти   се оттласкваш с ръце, като лицеви опори.

А още по-добре – така: Първо клякаш 10 пъти (на издишване, както при всички упражнения!), кръвта вече тече по цялото тяло. После лягаш по гръб и също повдигащ краката, 10 пъти, 10 пъти лицеви. И така: опора – отпива’ глътка вода, отново опора – пак глътка вода … И така по 10-15 минути всеки ден. Това не е трудно, това е удоволствие!

Трябва да помним : животът е движение. Но хората си спомнят това най-често, когато вече са загубили способността си да се движат. И тогава те тичат при лекарите. Но ние може сами да се излекуваме, просто не трябва да бъдете мързеливи, а да работите.

– А докато пациентът с остеохондроза стигне до вас и вашите тренажори, какво бихте го посъветвали?

– Да прочете моята книга „Остеохондрозата не е присъда“, за начинаещи. И да започне да прави упражненията, които препоръчвам там. Правилно да диша. Да се обтрива или да се облива със студена вода -само да не се затопля, да не слага компресите, препоръчвани от бабите, да не носи корсети. И без топли шалчета! Това е вредно. Това влошава циркулацията на кръвта по тялото.

По материали на econet.ru

Бонус Видео

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Д-р Александър Шишонин: Защо е вредно да се лекува високото кръвно налягане – хипертонията е симптом, а не диагноза!

Това е една доста неприятна публикация за традиционната медицина и за задкулисието в съвременното здравеопазване. Московският доктор Александър Шишонин знае как да говори за неща, за които никога няма да…

Още по темата в нашата група:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

2 thoughts on “Д-р Сергей Бубновски: Боли ви гръбначния стълб? Откажете се от компресите и се заемете с гимнастика! (видео)”
  1. Само планк, започвате от 20 секунди на ден и на два дена увеличавате с по 5 сек. На 6-ия ден се почива и така докато стигнете до 5 мин.

  2. Проблеми с краката. Трудно подвижни. Тежки. Сковани

Comments are closed.