чт. апр. 25th, 2024

Как се получават невидими печалби и късмет?

Правилно дадените ПАРИ се връщат десетократно. А понякога хилядократно. Те се връщат не като банкноти и по банкова  сметка. А като събития.

Парите – те не са само под формата на банкноти, монети и съдържанието на сметката в банката. Може да се похарчат малко пари за нещо добро. За правилно или добро. И се получава огромна печалба. Само че човек не винаги забелязва тази печалба. Той просто се радва: какво добро събитие се случи! Ах, какъв късмет извадих, как всичко мина добре! Но не брои в съзнанието си колко пари е получил. А може  да преброи и да се зарадва отново.

Печалба – това не са само пари!

Ето,  едно добро момиче, да предположим, е платило за полезна консултация по въпрос, който я засяга. Да кажем, за консултация по актьорско майсторство. И се сдобива с полезна информация и умения. Изглежда, че е останало доволна от заплатеното и полученото. Доволни са всички. А после момичето получава покана за хубава роля в известен театър. Така се стекли обстоятелствата. А на спектакъла среща режисьор, който й предлага да работи с него. Ако се изчисли печалбата, тя е много добра. Дори великолепна. Въпреки че не пари са попаднали в ръцете на момичето и  не са превеждани по картата. А печалбата е много добра!

Или човекът е дал на някого подарък за оказана услуга. Благодарил от сърце. А един ден по-късно получил повишение на работата си. Има ли печалба? Разбира се, че има. Или е дал на бедняка нещо от сърце, по някаква причина имал такъв импулс. А после оздравял. И не му се наложило да харчи пари за лечение, а това е много! И не е ясно дали е щял да бъде излекуван.

Правилно дадените пари се връщат десетократно. А понякога хилядократно. Те просто се връщат не като банкноти и не в банковата сметка. А като събития.

Може би сте платили правилно или сте дали пари. И не сте попаднали в катастрофа. А злият микроб не е успял да ви атакува коварно: вашият имунитет се е подобрил и вие сте здрави. Или злият човек не ви е нападнал; разминали сте се с него. Но не сте знаели за това. Това също е огромна печалба, ако се замислим.

Така че трябва да се плащат пари дори за неща, които са мимолетни. Разбира се за чувал с картофи или палто – това е разбираемо. Виждаме за какво плащаме. Но думи или музика не се виждат. Или, да речем, религиозни церемонии – също не се виждат. Но именно тези пари се връщат като огромна печалба. Която е трудно да се изчисли, но все пак е възможно.

Колко струва животът? Или здравето? Или сънят? Ако се замислите за това, можете да изчислите. А главният признак, че сте платили правилно, е тази печалба. Въпреки, че звучи меркантилно и сметкаджийски,  но трябва да се смята. Някога изобщо не е имало пари. А е имало жертва и награда. Или честен обмен …

econet.ru.

Ан Кириян

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post

2 thoughts on “Как се получават невидими печалби и късмет?”

Comments are closed.