ср. апр. 24th, 2024

Главният урок на Буда: Защо някои хора с години остават бедни?

Често хората напълно подценяват древните мъдрости и не се опитват да ги използват в собствения си живот. Има обаче моменти, когато те са по-актуални от всякога в съвременния свят…

Винаги си струва да си припомним, че отговорите на трудните въпроси често се заключават в елементарни неща …

Всеки човек се стреми към щастие и благополучие. Някой иска да има голямо семейство, други да спечелят прилично богатство, а трети да обикалят света и посетят непознати земи.

Разбирането на щастието не може да бъде обединено в едно цяло, това винаги е било и ще бъде строго индивидуално. За да постигнат заветното благополучие, хората често правят същата грешка.

Нерядко на човек му е трудно по пътя към мечтата му. И тогава повечето хора започват да мислят напълно погрешно и се лишaват от изпълнението на съкровеното си желание. Каква е тяхната грешка?

Човекът отказва да носи отговорност за живота си. Това негативно действие често се проявява в привидно безобидни моменти. Например, хората се оплакват един на друг от държавата, като по този начин се опитват да обяснят провалите си в материално отношение.

Случва се и така, че човек оправдава собствения си мързел или страховете си с проблеми в семейството. Ситуациите са различни, но всички те нямат нищо общо с подхода на човека към този живот, за който той отдавна  мечтае. Тук си струва да си припомним главния урок на живота на Буда, за който много хора са забравили съвършено напразно.

Буда казва: „Най-големият враг в живота на един човек е самият той“. Всъщност почти всичко, което се случва в живота на човека, е резултат от неговите действия и мисли. Хората могат сами да блокират пътя си към собственото си щастие.

За съжаление, мнозина са убедени в обратното и се опитват по всякакъв начин да се освободят от отговорност и в резултат на това   стават нещастни.

Често това се случва на хора, които никога нямат пари. Вместо сами да решат този въпрос, те до безкрайност обвиняват други хора, държавата и т.н. Ето защо  за такъв човек е трудно да се измъкне от бедността и той остава принуден да търпи финансови затруднения в продължение на много години.

За да постигне целите си, човек трябва преди всичко да работи върху себе си: върху своите страхове, комплекси, мързел. Силните хора, които са постигнали определени върхове в живота си, винаги са знаели за това и са „воювали“ срещу себе си. Това просто правило им е помогнало да сбъднат мечтите си.

По материали на esotericblog

Последвайте ни в Телеграм

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post