пт. апр. 26th, 2024

Отразените болки, които не бива да се игнорират

Защо постоянната болка във врата е причина да посетите пулмолог, а дискомфортът от вътрешната страна на лявата ръка указва на сърдечни проблеми?

Какво е отразена болка?

Нашият организъм е сложна система от процеси и механизми, понякога недостъпни за разбирането на обикновен човек без медицинско образование. Например, защо постоянната болка в шията е причина да посетите пулмолог, а дискомфортът от вътрешната страна на лявата ръка указва сърдечни проблеми?

Защо се появява такава болка?

Отразената (ирадиираща) болка – това са болезнени усещания в част от тялото, разположени далеч от самото огнище на болката. Уловката е, че човек може дори да не осъзнава опасността, която го заплашва, и да обвинява за всичко натъртвания или мускулна невралгия.

Ето защо е важно да се знае кой вид отразена болка съответства на жизненоважен орган. Погледнете скицата:

1. Сърце. При сърдечни проблеми болката може да възникне както директно в областта на гръдния кош вляво, така и от вътрешната страна на ръката (при стенокардия) или между раменните лопатки.

2. Бели дробове. Постоянната уморителна болка от дясната страна на врата и рамото е причина да проверите белите си дробове.

3. Черен дроб и жлъчен мехур. Коварен вид болка, тъй като болният е склонен да вярва, че тя е причинена от заседнал начин на живот, прегърбване, мускулно напрежение …

4. Стомах и панкреас. По правило заболяванията на тези органи причиняват болка директно на тяхното местоположение, но например 50% от пациентите с хроничен панкреатит също се оплакват от болки в гърба.

5. Тънко черво. Болката в областта на пъпа може да показва възпаление в тънките черва. Вероятността от апендицит не трябва да се изключва.

6. Апендикс и дебело черво. Боли ли ви в дясната ямка под ребрата? Незабавно при хирург.

7. Бъбреци. Бъбречната болест често е трудна за диагностициране, тъй като болката много често се разпространява в почти цялата долна част на гърба, бедрата и корема.

8. Яйчници. Болката от двете страни на долната част на корема при жените може да показва възпаление или друго заболяване на яйчниците. Спешна нужда от консултация с гинеколог.

Видовете болка, отразени в този списък, не свършват с него, избрани са най-често срещаните. Важно е да запомните и да сте наясно, че проблемът често може да не е там, където се усеща болката.

econet

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата в нашата страница:


© 2021 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post