сб. апр. 20th, 2024

Боледувате? Можете да се излекувате с „Психологическо айкидо“!

Става дума за хора, страдащи от неврози и психосоматични заболявания (хипертония, язва, инфаркт на миокарда, гастрит, колит, дерматит, бронхиална астма и др ..),   които срещат трудности в общуването.

Идеята на психологическото айкидо е описана в книгата със същото име (както и в много други творби на този автор) от М. Литвак.

Резюмето към книгата „Психологическо айкидо“, гласи: „Щастливци! Не купувайте тази книга. Вие и без това сте добри бойци по айкидо. Не си струва да правят това и притежателите на „второто щастие“ – нахалството. Тя е написана за пациенти с неврози и психосоматични заболявания (хипертония, язва, инфаркт на миокарда, гастрит, колит, дерматит, бронхиална астма и др ..), които страдат от невъзможността да общуват.

В нея има препоръки за това как да се справим с прекалено волеви шефове, как да намерим контакт с децата, свекървата или тъщата, или как да спечелите в бизнес спор, без да губите психическата си енергия. Тя ще бъде полезна за чувствителни интелигентни хора, страдащи от заобикалящата ги грубост, докато все още не са се разболели.

В нея ще намерят полезни съвети ръководители, мениджъри и тези, които искат да станат такива. Книгата ще помогне за изглаждане на семейни отношения, възпитание на децата, да се постигне успех в избрания от Вас бизнес – в този случай авторът използва различен метод, открит от него -“ принцип на сперматозоидите „- за да получите нещо от някого – кажете му по  никакъв повод да не прави това, под никакъв претекст:

„Само не ме хвърляй в храстите!“  След това трябва да се добави, че  макар и да не трябва да прави това, то все пак би било полезно за някой друг. Повече подробности за този метод, авторът излага в книгата си, „Принципът на сперматозоида“.

С две думи, същността на психологическото айкидо е същото, което е и същността на обикновеното айкидо – а именно, да се използва срещу врага собствената му сила. За „Родоначалник“ на метода на психологическото айкидо може да се счита добрия войник Швейк, който, както се знае, не отговаря на обидите на онези, които го обиждат, а … се съгласява с тях.

Казват му: „Швейк, вие сте идиот!“ И той веднага отговаря: „Да, аз съм идиот!“   И остава крайният победител в словесната „битка“ в първата секунда.

Това изглежда абсурдно! Ние сме свикнали почти винаги да отговаряме на удара с удар (или поне да заемем мазохистична позиция „като ни ударят по лявата буза – да обърнем и дясната“, което означава да изтърпим мълчаливо, без да отговаряме, наслаждавайки се в сърцето си на своето „благородство“ и жертвоготовност).

В отговор на обидите ние несъзнателно задействаме защитни механизми: „Аз съм Глупак!“ Повечето хора дори не могат да си представят, в какво неудобно положение ще се окаже този, който ги е обидил, ако в отговор на обидата му просто тихо се съгласят с него.

В края на краищата той никак не очаква от вас това, той е настроен за по-нататъшна „битка“, и едва ли ще намери с какво да отговори на вашето съгласие. Вероятно той ще остане с отворена уста, димяща от ярост (след като му върнете собствената му агресия!). За това, каква наслада ще почувствате от безсилието му, няма какво да се говори.

Представете си такъв диалог:

– Кога ще се научиш да паркираш? Глупачка си ти!

– Прав си, аз никога няма да се науча да паркирам, защото съм глупава.

Можете също така да добавите: „И аз не просто съм глупава, а най-глупавата на света. А затова пък имам теб- не просто умен, а най-умният“. (Това се нарича „суперайкидо „, когато на противника не само се връща репликата, а се казва допълнителна такава, която той още не е изказал!).

Разбира се, всичко това е необходимо да се каже със спокоен, стабилен глас, гледайки право в очите на другия човек, а не кипящ от гняв, сарказъм и др .. В действителност е важно не само това, което казваме, но и как. Вашият гняв, негодувание или подчертан сарказъм само ще даде коз в ръцете на насилника – той ще осъзнае, че ви е засегнал, и айкидото ще спре да работи.

Друго предимство на този безотказен метод е в това, че, преди всичко, ви позволява да „загасите конфликта в зародиш. Дори ако вашият опонент се опита още веднъж да ви обиди – желанието му ще секне много бързо, а вие, както вероятно сте се досетили вече, ще получите още по-голямо удоволствие от това, колкото по-дълго той се опитва да ви уязви.

Но тук трябва се спре и да се каже – методът на психологическо айкидо между съпрузи, и други близки, трябва да се използва само в краен случай, когато по друг начин проблемът не може да се реши, защото този метод все пак предполага, че вие се отдръпвате от насилника и не приемате критиката му на сериозно.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Аюрведа: Болестите са само 5 вида

1. Болести – учители Такива заболявания се появяват, когато човек „кривне“ от своя еволюционен път и навлезе в „задънена улица“, и са показатели за нашите пороци и несъвършенства. Според гледната…

Вадим Зеланд: Болести не съществуват!

Започнете да говорите с тялото си. Тялото, този Божествен Съд – има свой собствен глас и съзнание, и винаги казва това, което иска и какво не трябва. Спрете пиенето, пушенето,…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post