ср. апр. 24th, 2024

Когато една врата се затвори – се отваря цяла Вселена!

„Когато една врата на щастието се затвори, се отваря друга; но често гледаме толкова дълго в затворената врата, че не забелязваме тази, която е отворена за нас”, Хелън Келър*.

Когато затворите врата, това обикновено се случва не поради гордост или малодушие. Правите това защото ви е омръзнало да давате и да не получавате нищо в замяна. Защото са свършили силите и желанието ви. И едва тогава прекрачвате прага на страха за да отворите нови врати.

Да, всички знаем, че „когато едната врата се затвори –  се отваря друга“. Но тези нови врати, тези нови Вселени, са пълни с нови възможности, нищо не се отваря просто така. За да направите това, трябва да положите малко усилия, но на първо място – да се освободите от миналото.

Ние през винаги страдаме от неизлечимия навик да се настройваме на един и същи емоционален канал: страдание, привързаност към изгубени неща, спомен за това, което не е постигнато  и горчивината от всички разочарования, които сме преживели. По някакъв начин в тази бездна от сложни емоции често оставяме полуотворени безкраен брой врати с табела  „За всеки случай“.

Трябва да се опитаме да спрем и да почувстваме вятъра, който духа през тези полуотворени врати. Това е студен вятър, който мирише на спряло време, изсъхнали сълзи и несбъднати мечти. Този вятър носи ехо от гласовете на хората, които навремето са ни наранили.

За да поддържате емоционалното си равновесие и здравето, трябва да затворите тези врати.

Вратите, които не се осмеляваме да затворим

Преди да говорим за Вселените, които ви чакат зад многобройните врати, внимателно разгледайте вратите, които не сте затворили. Какво всъщност означава край на поредния етап от живота, напускане на работа или прекратяване на връзка?

Това преди всичко означава да знаете как правилно да се освободите от тях. И никой никога не ни е учил на това знание. Ако обаче се замислите за момент за този деликатен акт на смелост, тогава ще разберете, че процесът на порастване и придобиване на определени качества, включва научаване на това как да затваряте вратите – всички, от които духат студени ветрове.

Животът ни учи на това, че за да сме щастливи, трябва да можем да вземаме решения. Ако не смеете да прекрачите прага и да затворите вратата  преди да ви нарани и изтощи, тогава се лишавате от възможността да бъдете щастливи.

Как правилно да приключим етап от живота?

Ние се вкопчваме в думи, които не са ни казани в точното време. Натоварени сме с изгубени възможности и безкрайни „Защо?“, които никога няма да намерят отговор. Колко пъти трябваше да поглеждаме назад, докато наблюдаваме как настоящето ни изчезва. И в това нямаше нищо хубаво.

Никой не може да живее на две места едновременно. Или се движите напред, или се превръщате в отметка, която остава завинаги в най-драматичната глава на книгата. Това е грешно; трябва да обърнете страницата и да станете това, което всъщност сте.

Търсене на нова лична Вселена

Практикувайте развитието на личната отговорност чрез вътрешен диалог със себе си. Запитайте се в какво сте се вкопчили, какво ви пречи да направите крачка напред и да затворите тази врата. Определете страховете си, дайте им име и се опитайте да ги осмислите. И се запитайте дали искате да останете на същото място, където сте сега,  няколко години по-късно.

Определете силните си страни. Подчертайте своите достойнства, таланти и постижения. И не забравяйте, че вашите силни страни са и хората, които искрено ви подкрепят и обичат.

Разработете план за близкото бъдеще. Представете си мястото, където бихте искали да бъдете, и онези неща, които бихте искали да направите след шест месеца. Потопете се в това позитивно усещане, което съпътства тези образи. Вдъхнете го.

Движете се напред без излишно натоварване: с отворено сърце, хладен ум и отворени очи. Продължете пътуването си без омраза, без негодувание, без емоционална тежест и без онези камъни, които носехте на гърба си и които ви държаха в плен.

Затворете вратата и погледнете към бъдещето с нова надежда в очите. Вие сте още една звезда във Вселената, която търси нови и вълнуващи възможности. Чувствате ли това ?

cluber

Хелън Адамс Келър ( Helen Adams Keller) (27 юни 1880 – 1 юни 1968) е американски автор, политически активист, и лектор. Тя е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в изкуствата.

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Ошо: Разширяване на съзнанието до границите на Вселената

Ошо препоръчва вълшебна медитация, в която можете да  почувствате как съзнанието ви се разширява до границите на Вселената и дори отвъд нейните предели. Това необикновено мистично преживяване за безкрайност и…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post