чт. мар. 28th, 2024

Спрете за малко за да може вашата душа да ви настигне: красива африканска притча

Позволете си да поседнете за малко край пътя …

Говори се, че преди много, много години един човек се осмелил да отиде в най-опасните и най-диви земи на Африка. Компания му правили местни водачи. Всички били въоръжени с огромни ножове, които им позволявали да си проправят път през непроницаемите гори. Главното за тях било да продължат да се движат на всяка цена.

Ако на пътя им се появявала река, те я прекосявали възможно най-бързо. Ако трябвало да изкачат хълм, те ускорявали темпото си, за да не загубят нито минута. Но изведнъж водачите застинали на място.

Пътешествието продължило само няколко часа, така че пътешественикът попитал изненадано: „Какво ви накара да спрете? Уморени ли сте вече?“

В отговор на това един от мъжете го погледнал и казал: „Не става дума за умора. Просто вървяхме твърде бързо и душите ни изостанаха зад нас. И сега трябва да изчакаме малко, докато ни настигнат“.

История, която ви приканва да се съедините отново със себе си

„Един от основните недостатъци на бързането е, че отнема много време“,   -Gilbert Keith Chesterton.

На всички ни се е случвало да преживеем чувството на откъснатост от самите себе си. Сякаш човекът, който е станал от леглото и е отишъл на работа, не сме ние, а някакъв непознат. Това е, което чувстваме всеки път, когато се потопим в рутината и стигнем до задънена улица.

Затова трябва да постъпим така, че „нашата душа“ отново да се върне при нас. Понякога за това просто трябва внимателно да обмислите ситуацията, но често се налага да направите нещо повече. Със загубата на контрола над собствения си живот чувства на тъга или тревожност завладяват сърцето и ума ни. И тогава всичко започва само да се усложнява.

Но има и добра новина: има прост изход от това състояние, което ще отнема само пет минути на ден. Сега ще поговорим какво трябва да се направи.

Седнете за малко отстрани на пътя

Ако и вие както   водачите от притчата се чувствате изолирани от душата си, тогава е време да спрете. Най-вероятно твърде много бързате. Това ви пречи да се наслаждавате на живота и най-важното, не позволява на душата ви да бъде до вас.

За това е най-добре да намерите спокоен момент, в идеалния случай някъде в края на деня. Това ще бъде време на вашата близост със себе си, защото наистина го заслужавате.

Отпуснете се и си задайте въпроса: как мина денят ви? Обърнете внимание не само на вашите действия, но и на мислите и чувствата. Спомнете си какво сте мислили, когато се събудихте, какви чувства изпитвахте, когато общувахте с други хора, ситуации и себе си. Заделете пет минути за този преглед на изминалия ден.

Разрешете на душата ви да се върне

Отначало, вероятно денят, който наближава към края си, ще ви се стори като обичайна последователност на някакви действия и чувства. Но малко по малко, както в притчата, душата ви ще ви настигне.

Подобна инвентаризация е най-добрият начин да се доближите до себе си, но това е само стъпка, от която започва всичко.

Не е необходимо да правите подробен списък на всички свои действия. Просто не пречете свободно да протича онова, което ви идва в ума, дори и ако това бъде хаотичен поток от мисли.

Преди да успеете да ги разберете, ще забележите шепот на различни преживявания, за които дори не сте знаели. Това ще бъде ехото на онези емоции, които сте се старали да не забелязвате, и онези неприятни усещания, които сте отхвърляли от себе си.

Започнете да отделяте поне 5 минути за себе си всеки ден и оставете душата си да ви настигне. Постепенно ще можете да си възвърнете равновесието.

Мирът със самия себе си ще бъде прекрасна награда за това малко ежедневно усилие.

И благодарение на това, ще можете да опознаете по-добре себе си и да получите по-полезен опит от преживените събития. Най-важното е, че вече ще имате инструмент, който ще ви позволи да погледнете трезво на живота и да разберете как той отговаря на вашите желания и очаквания.

Превод на статиятаTake a Moment for Your Soul to Catch up with You: a Beautiful African Story

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

А, може би, душата ви е уморена?

Разгледайте този списък, може би е настъпило времето да промените нещо? В този живот дори напълно привичните неща, с които се занимаваме всеки ден, могат да бъдат много изтощителни. И…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post