пт. апр. 19th, 2024

5 навика, с които реално ще възстановите мозъчните си клетки!

Въпреки, че неврогенезата се считаше дълго време за невъзможна, тоест учените смятали, че е невъзможно да се възстановяват разрушените неврони, това въобще не е така. Трябва само да се следват няколко здравословни навика.

Неврогенезата е наистина забележителен процес, чрез който мозъкът ни може да стимулира създаването на нови неврони и техните връзки.

Това може да ви се стори малко противоречиво. Всъщност съвсем доскоро в научната общност активно се поддържаше идеята, че с възрастта човешкият мозък губи нервните си клетки: те просто се разрушават и тези последствия са необратими.

Освен това се приемаше, че травма или злоупотребата с алкохол обричат човек на неизбежната загуба на гъвкавост на съзнанието (маневреност и активност на мозъка), което характеризира здравия човек, който се придържа към здравословни навици.

Но днес вече е направена крачка към думата, която ни дава надежда: и тази дума е невропластичност.

Да, абсолютно вярно е, че с възрастта мозъкът ни се променя, че лошите навици (алкохол, тютюн) го увреждат. Но мозъкът има способността да се регенерира, той   може отново и отново да създава нервни тъкани и мостове-връзки между тях.

Но за да се случи това удивително действие, човек трябва да действа, да бъде активен и по всякакъв начин да стимулира естествените способности на мозъка си.

всичко, което правите и за какво мислите, реорганизира мозъка ви

човешкият мозък тежи само килограм и половина, а в същото време изразходва почти 20% от цялата налична енергия в организма

всичко, което правим – четем, изучаваме или дори просто разговаряме с някого – предизвиква невероятни промени в структурата на мозъка. Тоест, абсолютно всичко, което правим и което мислим, е полезно

ако ежедневието ни е изпълнено със стрес или тревоги, които буквално ни превземат, тогава по правило региони като хипокампуса (свързани с паметта) неизбежно биват поразявани
мозъкът е като скулптура, която се сформира от нашите емоции, мисли, действия и ежедневни навици
такава вътрешна карта изисква огромен брой „връзки“, „мостове“ и „магистрали“, както и силни импулси, които ни позволяват да поддържаме връзка с реалността

Сега вижте как можем да подобрим качеството си на живот, като се съсредоточим върху здравето на мозъка.

5 принципа за стимулиране на неврогенезата

1. Физическия упражнения

Физическата активност и неврогенезата са пряко свързани.

Всеки път, когато караме тялото си да работи (независимо дали става дума за ходене, плуване или тренировки във фитнеса), ние насърчаваме оксигенацията на мозъка си, тоест насищаме го с кислород.

В допълнение към това, че към мозъка се насочва по-чиста и по-кислородна кръв, се стимулира и производството на ендорфини.

Ендорфините подобряват настроението ни и по този начин ни позволяват да се справим със стреса, позволявайки ни да укрепим много нервни структури.

С други думи, всяка дейност, която намалява нивата на стрес, допринася за неврогенезата. Просто трябва да намерите правилния тип дейност (танци, разходки, колоездене и т.н.).

2. Молитва

Ползите за нашия мозък са неоспорими. Ефектът е толкова невероятен, колкото и прекрасен:

Тя ни позволява да разбираме по-добре реалността и правилно да насочваме своите тревоги, да управляваме стреса.

3. Начин на хранене

Един от главните врагове за здравето на мозъка е храната, богата на наситени мазнини. Консумацията на полуфабрикати храни и ненатурални храни забавя неврогенезата.

Много е важно да се опитате да спазвате нискокалорийна диета. Но в същото време храненето трябва да бъде разнообразно и балансирано, така че да няма дефицит на хранителни вещества.
Винаги помнете, че мозъкът ни се нуждае от енергия и сутрин, например, ще ни бъде много благодарен за нещо сладко.

Затова е препоръчително да му осигурите тази глюкоза чрез парче плод или тъмен шоколад, лъжица мед или чаша овесени ядки …

А храните, богати на омега-3 мастни киселини, несъмнено са най-подходящите за поддържане и активиране на неврогенезата.

4. Секс

Сексът е още един велик архитект на нашия мозък, естественият двигател на неврогенезата. Не можете да познаете причината за такава връзка? Става дума за следното:

Сексът не само сваля напрежението и регулира стреса, но и ни осигурява мощен енергиен заряд, който стимулира частите на мозъка, които са отговорни за паметта.
А такива хормони като серотонин, допамин или окситоцин, произведени по време на сексуален контакт с партньор, са полезни за създаването на нови нервни клетки.

5. Гъвкав ум – силен мозък

Има много начини да се поддържа гъвкавостта на ума. За да направите това, трябва да се опитате да го поддържате в режим на бодърствуване, тогава той ще може бързо да „обработва“ всички входящи данни (които идват от околната среда).

Това може да се постигне чрез различни дейности. Оставяйки настрана гореспоменатите физически активности, ще отбележим следното:

четене – четете всеки ден, това поддържа вашия интерес и любопитство към всичко, което се случва около вас (и по-специално към нови дисциплини).
изучаване на чужд език.
свирене на музикален инструмент.
критическо възприемане на нещата, търсене на истината.
откритост на ума, възприемчивост към всичко наоколо, социализация, пътешествия, открития, хоби.

В заключение трябва да се отбележи, че всичките тези 5 принципа, за които стана дума по-горе, в действителност, изобщо не са толкова сложни, както може да се предположи.
Опитайте да ги реализирате на практика и се грижете за здравето на мозъка си.

econet

© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

Прекалено многото килограми разрушават мозъка

„Твърде многото излишни килограми вероятно могат да навредят на мозъка: британски изследователи са открили, че у хората с мастни натрупвания главно в областта на корема се наблюдава снижаване на количеството…

Още по темата в нашата страница:


© 2019 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post