пт. апр. 26th, 2024

Прекалено многото килограми разрушават мозъка

Human Brain
 

„Твърде многото излишни килограми вероятно могат да навредят на мозъка: британски изследователи са открили, че у хората с мастни натрупвания главно в областта на корема се наблюдава снижаване на количеството сиво вещество в мозъка. Учените са изучили данните на почти 10 хиляди човека, чиято средна възраст е била 55 години „- пише австрийското издание Kurier.

„Наистина“, отбелязва журналистът Ернст Мориц, „не е ясно дали наднорменото тегло причинява промени в мозъка или, обратно, промените в мозъка допринасят за увеличаване на теглото.“

Според президента на Австрийската общност на болестта на Алцхаймер Питър Дал-Бианко причината може да бъде в увеличеното натоварване на сърдечно-съдовата система.

„Когато сърцето трябва да снабдява с кръв повече тъкани, в дългосрочен план това може да доведе до претоварване на системата“, казва експертът.

В резултат на това мозъчните клетки, каза той, може да се окажат недостатъчно снабдени с кислород, което води до тяхната смърт. Измирането на мозъчните клетки от своя страна може да причини увреждане на паметта и деменция, съобщава изданието.

„В същото време е известно, че движението увеличава метаболизма на глюкозата в мозъка с 30%.“ Това показва, че мозъчната активност се увеличава, показва Дал-Бианко. – Мозъкът се нуждае от повече енергия. Това стимулира образуването на нови нервни клетки. „

Това, че липсата на физическа активност и наднорменото тегло могат да „окажат отрицателно въздействие върху когнитивните способности и паметта”, подчертава в разговор с изданието и неврофизиологът Юрген Зандкюлер.

„Всеки, който следи кръвното си налягане, нормалните нива на захар и холестерол, може значително да намали риска от развитие на деменция. Умствената активност също има защитен ефект, която подпомага укрепването на връзките между нервните клетки. (?)

Рискът от развитие на деменция може да бъде снижен с помощта на здравословни хранителни продукти (главно листни), плодове и ежеседмична консумация на риба”, се казва в статията.

„40% от всички смъртни случаи в Централна Европа, предизвикани от заболявания на сърдечно – съдовата система, са свързани с небалансирано хранене. Учените от университета в Хале-Витенбергския университет съветват, наред с други неща да се консумират повече пълнозърнести храни, ядки, семена и зеленчуци, както и да се намали приема на сол.

Това, обобщава Кurier, е добре и за сърцето, и за мозъка.“

https://kurier.at/gesund/kann-bei-uebergewicht-das-gehirn-schrumpfen/400374266

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post