пт. апр. 19th, 2024

Никога не предлагайте помощта си в тези 5 ситуации

Понякога най-добрият изход е да не се намесваме …

Някои хора просто не могат да живеят, без да помагат на другите. Да не предложат помощта си е противно на природата им.

Когато някой изпадне в беда, човек с голямо сърце се опитва да помогне с всички сили. Но в живота има моменти, когато най-доброто решение е да не се намесваме. Ето 5 ситуации, в които не трябва да предлагате помощ:

1. Когато очакваме от човека нещо в замяна

В действителност помощта трябва да е безкористна. Една малка услуга от ваша страна не означава, че сега човекът ще ни е длъжен завинаги.

Желанието да се помогне не трябва да се основава на желанието да се получи нещо в замяна. То трябва да изхожда от необходимостта да се подобри живота на някого.

Обидно ли ви е, че човекът, на когото сте помогнали, не се смята за вечно задължен? Ако е така, тогава си струва да преразгледате мотивацията си да помагате.

2. Когато човек не се нуждае от вашата помощ

Не е лесно да се наблюдава как някой се бори да реши проблемите си. Проблеми, за които смятаме, че има прости решения. Но ако човекът не приеме помощта ви, не настоявайте за това.

Можем да помогнем само на онези, които искат да им се помогне. Предлагайки му (непоискано) решение на проблем, можете само да увеличите тревогата и притесненията му.

3. Когато желанието да помогнем се отразява негативно на живота ни

Да предположим, че наистина нямате свободно време в момента да се срещнете с приятел. Въпреки това, той не допуска отказ, тъй като трябва да си побъбри и спешно да сподели лични новини. Или, да кажем, че не се чувствате много добре, но вашият близък настоява да дойдете и да му помогнете.

В такива ситуации трябва да поставите нуждите си на първо място. Мислейки, че нуждите на другите хора са винаги по-важни от нашите собствени, ние само вредим на себе си. Да помагате на другите е важно, но не забравяйте за баланса.

4. Когато някой не заслужава нашата помощ

Всеки от нас има приятел, който непрекъснато проверява приятелството, преминавайки границите на допустимото. Да предположим, че човекът може да идва у вас, да се държи арогантно, да изисква и да обвинява в нещо през цялото време.

Ще дойде денят, когато той ще се нуждае от помощ. А вие ще пренебрегнете молбата му да отидете до другия край на града, за да му помогнете. Защо? Защото знаете, че по-късно той ще ви обвини, че … сте му помогнали.

5. Когато нямаме нужните умения да помогнем

Ако човек има наистина сериозни проблеми, няма нищо лошо в това, да предложите помощта си. Не бива обаче да поемаме роля, за която ни липсва компетентност –  не е необходимо да предлагате на човека медицинска помощ, ако не сте лекар.

Най-добрият начин да помогнете в такъв случай е да го посъветваме да потърси професионална помощ и да го подкрепим морално.

Да бъдем добри е страхотно. Да помагаме на хората е прекрасно. Но преди да помогнете, трябва да се уверите, че мотивите, които ви движат са правилни.

cluber

© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

Парапсихологът Сергей Лазарев: Всяка болест е помощ и пречистване на душатаПарапсихологът Сергей Лазарев: Всяка болест е помощ и пречистване на душата

Щастието не е цел, а страничен продукт. Анализирайки миналото, ти се разграничаваш от проблема, виждаш го все едно отгоре. Да разберете проблема означава да се абстрахирате от ситуацията. Лесно е…Цялата статия

Още по темата в нашата страница:


© 2020 energetika-bg.com All rights reserved!

By energetic

30 години опит в новинарството и преводите.

Related Post